10 najzdrowszych gatunków ryb – które ryby są najzdrowsze

Najlepsze ryby są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Sprawdź, które ryby są najzdrowsze i powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej dla poprawienia naszego zdrowia i samopoczucia.
zdrowe ryby

Najlepsze ryby są zarówno zdrowe, jak i smaczne. Sprawdź, które ryby są najzdrowsze i powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej dla poprawienia naszego zdrowia i samopoczucia.

Makrela

Makrela to gatunek ryby, który występuje w zbiornikach morskich. Jej cechą charakterystyczną, która może odróżnić ją na tle pozostałych ryb jest to, że posiada delikatne mięso, które poza pysznym smakiem zawiera również szereg kwasów omega 3. Oznacza to, że jest bardzo pożądanym elementem diety każdego człowieka. Makrele czyli ryby w polsce występujące zawierają sporą ilość białka, dzięki czemu mogą stać się świetnym elementem diety osób regularnie uprawiających sport. Dodatkowym atutem będzie także wystarczająca dawka witamin, głównie z grupy B oraz D a także minerałów, w tym magnezu oraz jodu.

Makrela to ryba na diecie świetnie się sprawdzająca. Wynika to z szeregu zalet żywieniowych. Nic więc dziwnego, że jest polecana osobom w podeszłym wieku, aby dostarczyli oni odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych. Ponadto makrela znana jest również z tego, że może przyczyniać się do lepszej pracy serca, a także redukować nadmierną ilość złego cholesterolu.

Przygotowanie makreli nie powinno sprawiać trudności, gdyż smakuje ona w wielu odsłonach. Pieczenie, grillowanie czy wędzenie to najpopularniejsze obróbki tej ryby. Może być serwowana na obiad ale także jako dodatek na śniadanie lub kolację w postaci pasty czy bezpośrednio na kanapki. O takie urozmaicenie diety powinny zadbać osoby, które dbają o wysoką jakość swojej diety – sportowcy, osoby spodziewające się dziecka ale także dzieci.

Łosoś

Kolejny jest łosoś czyli dość popularna ryba słonowodna, która jest jednym z gatunków ryb, które najchętniej wybierają Polacy. Ma na to wpływ bez wątpienia wyjątkowy smak ale także pokaźna ilość wartości odżywczych, na jakie można liczyć wprowadzając do swojej diety taką rybę. Łosoś właściwości ma ogromne, a jego mięso zawiera sporą ilość białka, kwasów tłuszczowych ale także witamin i minerałów niezbędnych do codziennego funkcjonowania. Nie można zatem zaprzeczyć, że spożywania łososia wiąże się ze sporymi korzyściami.

Duża zawartość kwasów omega-3 bezpośrednio wpływa na prawidłowe funkcjonowanie serca, zapobiegając także występowaniu niektórych chorób. Nie bez znaczenia będzie także wpływ na normowanie ciśnienia, a także wspieranie pracy mózgu. Łosoś to zdecydowanie zdrowa ryba, którą w swojej diecie powinny mieć osoby ceniące sobie pełnowartościową dietę, a także aktywny tryb życia. Ma to związek ze sporą zawartością białka przy jednoczesnym ograniczeniu węglowodanów.

Przygotowanie łososia nie będzie problematyczne, przede wszystkim przez wzgląd na to, że mięso łososia samo w sobie jest bardzo smaczne. Co do obróbki to polecane jest pieczenie bądź grillowanie. Łosoś świetnie komponuje się w prostym, nieprzesadzonym akompaniamencie czyli ze wszelkiego rodzaju ziołami, cytryną lub oliwą.

Tuńczyk

Ryba gatunek, o której również warto wspomnieć w kontekście najzdrowszych ryb to tuńczyk. Ryby słodkowodne w tym właśnie tuńczyk doceniane są przede wszystkim z racji głębokiego smaku ale także sporej zawartości składników odżywczych. Tuńczyk znany jest z tego, że jest świetnym źródłem białka, a przy tym nie zawiera za dużo tłuszczu. Oznacza to, że jest to idealny wariant dla osób regularnie uprawiających sport, którym zależy na budowaniu masy mięśniowej. Poza tym w tuńczyku znaleźć można również witaminy z grupy B oraz D.

Spożywanie tuńczyka niesie za sobą wiele zalet. Głównym jest spora dawka kwasów Omega-3, dzięki którym można zadbać o prawidłową pracę serca, utrzymać cholesterol w normie ale także ograniczyć ryzyko chorób. Nie bez znaczenia będzie również wpływ na funkcjonowanie mózgu. Z korzyści fizycznych najbardziej atrakcyjny będzie walor związany z dużą zawartością białka. Te atuty powodują, że jest to polecana ryba do jedzenia, którą warto jest mieć w swoim jadłospisie. Jeśli chodzi o jej przygotowanie to tak naprawdę polecane są wszystkie formy obróbki, a nawet spożywanie w formie surowej. Podczas wyboru tuńczyka ważne jest zwracanie uwagi na świeżość. Nie należy również przesadzać z dostarczaniem go do organizmu przez wzgląd na zawartość rtęci.

Śledź

Ryby słodkowodne takie jak śledź znane są głównie ze swojego charakterystycznego smaku. Intensywny zapach sprawia, że będzie on rozpoznany nawet z kilku metrów. Nie jest to jednak wada patrząc pod kątem wartości takiej ryby. Posiada ona ogromną ilość białka, a przy tym także kwasów omega-3 co czyni ją wartościowym dodatkiem do diety. Dostarcza również witamin oraz minerałów takich jak selen czy fosfor. Jeśli chodzi o zalety spożywania śledzia to zauważyć można przede wszystkim wpływ na niezawodną pracę serca, regulację ciśnienia ale także poprawę odporności. Ten zdrowy gatunek ryby poprawi skupienie oraz pracę mózgu.

Śledź jest najbardziej popularny w okresie świąt, gdyż zalicza się do jednej z potraw wigilijnych. Warto jest mieć go w swojej diecie również na co dzień. W sklepach znaleźć można go pod różnymi postaciami – marynowany, w occie bądź w sosie pomidorowym. Oczywiście jest jadalny w wersji surowej. Z racji na swój charakter jest raczej elementem kolacji bądź przekąski niż pełnego dania. Decydując się na zakup śledzia warto jest zwracać uwagę na to, aby był to produkt świeży oraz wysokiej jakości.

Sardynki

Ryby gatunki, które również stosunkowo często powinny pojawiać się na talerzach osób ceniących sobie pełnowartościową dietę to sardynki. Są to ryby, które wyróżnia się między innymi przez wzgląd na ich smak ale także szereg właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Niepozorne ryby o niewielkich rozmiarach mają w sobie pokłady kwasów tłuszczowych ale także witamin. Obecność wapnia sprawia, że układ kostny ale także zęby zachowane są w dobrym stanie. Nie można zapominać również o zestawie witamin – B12 oraz D, dzięki którym zyskuje układ odpornościowy. Mając te polskie ryby w swoim jadłospisie można cieszyć się dobrym samopoczuciem.

Sardynki są przyrządzane na różne sposoby. Zdecydowanie króluje jednak smażenie z odrobiną masła, a także ziół. Z racji niewielkich rozmiarów świetnie sprawdzą się również jako element sałatki bądź pasty, którą można zastosować na kanapki. Duża ilość białka powoduje, że chętnie będą sięgać po nie osoby, które na co dzień dbają o przyrost masy mięśniowej więc osoby aktywne.

Pstrąg

Gatunek ryby słodkowodnej, który nie powinien zostać pominięty to pstrąg. Jest to smaczna ryba słodkowodna, która poza smakiem jest w stanie zaoferować także szereg właściwości. Pstrąg łososiowy wartości odżywcze ma niepodważalne. Jest świetnym źródłem dobrej jakości białka ale także kwasów tłuszczowych. Jego mięso jest dość charakterystyczne w odcieniach różu bądź pomarańczowego. Jeśli chodzi o jego występowanie to spotykany jest w rzekach, jeziorach ale także jest hodowany sztucznie. Niemniej jednak przyczyniać się będzie do wzmocnienia organizmu poprzez bezpośredni wpływ na pracę serca, mózgu oraz kości.

Poza zaletami związanymi z wartościami odżywczymi warto również wziąć pod uwagę wszechstronność kulinarną w przygotowywaniu tej ryby. Można ją smażyć, gotować i piec, a smak wciąż będzie niepowtarzalny. Świetnie występuje samodzielnie bądź jako dodatek do sałatek bądź przekąsek. Osoby ceniące sobie wysoką jakość ryb, smak oraz drogocenne działanie powinny regularnie przyrządzać pstrąga.

Dorsz

Kolejna najzdrowsza ryba to dorsz. Jest to ryba morska, która jest bardzo doceniana zarówno przez kucharzy profesjonalnych ale także przez osoby przygotowujące tą rybę w zaciszu domowym. Wynika to z jej delikatnej struktury oraz smaku, a także łatwości przygotowania. Jak inne ryby morskie do jedzenia również dorsz bogaty jest w białko, dzięki czemu będzie idealnym wyborem dla osób dbających o ten składnik w swojej diecie. Z racji uniwersalności dorsz może być przyrządzany na wiele różnych sposobów. Idealnie będzie komponował się poddany smażeniu, gotowaniu czy duszeniu. Można podawać go z samymi sosami bądź w towarzystwie świeżych warzyw.

Halibut

Kolejna dobra ryba na obiad to halibut. Znana jest przede wszystkim ze swoich większych rozmiarów. Występuje w morzach i można uznać go za jedną z najsmaczniejszych ryb. Posiadają również cenne właściwości odżywcze, co jest związane bezpośrednio z ich sposobem odżywiania. Ryby te żywią się innymi rybami, przez co dostarcza sporą ilość białka, a także niezbędnych do codziennego funkcjonowania kwasów tłuszczowych. Decydując się na jej obecność w diecie można być spokojnym o prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz serca. Mięso z tej ryby będzie dostarczać również witamin z grupy B oraz D, które bezpośrednio przyczyniają się do utrzymania odporności.

Halibut z racji swoich pokaźnych rozmiarów jest częstym wyborem zarówno w profesjonalnych kuchniach jak również podczas domowych obiadów. Nie jest jej straszna żadna obróbka, a żeby wydobyć jej smak nie potrzeba wiele dodatków. Wystarczą przyprawy takie jak rozmaryn, pieprz i sól oraz odrobina cytryny.

Mintaj

Mintaj to kolejna ryba do smażenia, która przeniesie szereg korzystnych wartości jeśli zadba się o jej obecność w diecie. Jej niepodważalne walory smakowe połączone z drogocennymi właściwościami powodują, że jest chętnie wybierana. Kolor mintaja jest jasny, co czyni jednocześnie mięso bardzo delikatnym i łagodnym. Jeśli chodzi o atuty spożywania tej ryby to z pewnością należy wymienić dużą zawartość białka oraz minerałów. Mintaj to jadalna ryba morska, którą łatwo jest dostać, z racji ogólnej dostępności.

Karp

Nazwa ryby, która zdecydowanie pojawia się najczęściej to karp. Jest to ryba, która gości zazwyczaj na stołach w okresie świąt. Jest to jedzenie, które charakteryzuje się głębokim smakiem, a także dużą ilością mięsa. Świetnie smakuje ugotowane w głębokim tłuszczu bądź upieczone. Dla wielu osób problematyczna może być spora ilość ości, którą ryby te posiadają. Zważając jednak na właściwości warto jest wprowadzić je do swojej diety.

Najnowsze wpisy

Social Media