Wielokrotnie powtarza się jak ważny jest skład codziennej diety. Ma on ogromne znaczenie w kontekście samopoczucia oraz zdrowia. Taka zależność jest także często zauważana w przypadku niektórych chorób. Duży wpływ tego co jemy można odnotować w kontekście zmniejszania się ryzyka występowania niektórych nowotworów. Istnieje możliwość stworzenia diety, która będzie zawierać produkty antynowotworowe.
Jest to żywność, która ma zauważalną obecność związków, które uznaje się za przeciwnowotworowe. Takie substancje mogą znajdować się między innymi w owocach oraz warzywach. Ich jednym z działań jest nie tylko zapobieganie występowania raka ale także ochrona przed ewentualnym wytępieniem nawrotów. Oczywiście dieta antyrakowa nie da stuprocentowej pewności ale pozwoli na zachowanie realnego działania w kontekście ochrony naszego organizmu.
Spis treści:
ToggleDieta antynowotworowa – dlaczego jest ważna?
Dieta antynowotworowa stała się popularna w momencie kiedy dowiedziono tego, że blisko 1/3 przypadków raka może być związana właśnie ze stosowaniem nieodpowiedniej diety. Jest to zatem jeden z największych czynników, wraz z paleniem papierosów odpowiadający za zwiększone ryzyko pojawienia się raka. Dużo osób może nie zdawać sobie z tego sprawy dlatego też nie przykłada dużej uwagi do tego co je.
Obecność dużej ilości przetworzonej żywności, chemii czy nadmiar tłuszczów to jednak wciąż dość popularna forma żywienia. Dieta antyrakowa przepisy to jednak wcale nie nudne opcje do wyboru. Z racji, iż posiadamy naturalne produkty wpływające na ochronę przed chorobą możliwe jest ułożenie naprawdę ciekawych jadłospisów. Najważniejsze jest to aby prowadzić świadomy styl życia, który zakłada jakie produkty antyrakowe mają największy wpływ na zdrowie.
Niestety wciąż nie pojawił się pomysł, który pozwalałby na wprowadzenie diety podczas raka. Warto jednak korzystać z dostępnych opcji i zainteresować się jaka dieta w walce z rakiem oraz co jeść aby się przed nim uchronić. Produkty takie jak fioletowe ziemniaki, czosnek czy orzechy włoskie to tylko jedne z nielicznych jakie powinny znaleźć się na liście zakupów.
Skąd pochodzi przeciwnowotworowa moc produktów roślinnych?
Żywność antynowotworowa nie była znana od razu, a przede wszystkim nie było wiadomo co jeść, aby zmniejszyć swoje szanse na wystąpienie raka. Ku temu przeprowadzone zostały specjalne badania, a także obserwacje, dzięki którym można było zauważyć, że osoby, które w swojej diecie posiadają zdecydowaną większość produktów roślinnych o wiele rzadziej zapadają na nowotwory.
Jest to już bardzo istotna informacja, z której wynika, że redukcja mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego to jeden ze sposobów jak zapobiegać nowotworom. Promowanie spożywania owoców oraz warzyw jest popularne już od długiego czasu o czym może świadczyć nawet piramida żywienia, gdzie produkty te znajdują się na pierwszej pozycji. Oznacza to, że każdego dnia powinno się spożywać około 0,5kg warzyw oraz owoców ze zdecydowaną przewagą warzyw.
Warzywa na raka to przede wszystkim te niskoskrobiowe czyli pomidory, brokuły, kalarepa, papryka czy szparagi. Produkty antynowotworowe to skupianie się na spożywaniu warzyw o różnych kolorach. Zdecydowana większość owoców i warzyw powinna być jedzona bez wczesnej obróbki termicznej tak aby zachować najważniejsze substancje oraz witaminy.
Jeśli chodzi o pozostałe produkty czyli przykładowo zboża to nie powinny one być w żaden sposób przetworzone i dobrze aby nie były mocno oczyszczone. Polecane będą oczywiście kasze, otręby ale także nasiona roślin strączkowych. Co ważne – tego typu artykuły będą idealną podstawą energii. Z racji sporej obecności błonnika nie będzie dochodziło również do problemów żołądkowych, gdyż błonnik przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania jelit.
Antyoksydanty
Antyoksydanty mają bardzo duże znaczenie jeśli chodzi o zapobieganie występowaniu raka. Jak wiadomo rak jest wynikiem uszkodzenia DNA, na co bezpośredni wpływ mają wolne rodniki. Mogą one występować bezpośrednio w organizmie bądź być związane z działaniem różnych czynników zewnętrznych. Często to właśnie ludzie samodzielnie wprowadzają wolne rodniki do swojego ciała poprzez dym papierosowy ale także przed nadmierną ilość promieniowania UV. Dieta przeciwnowotworowa w tym kontekście będzie zatem związana z wprowadzeniem antyoksydantów do codziennego jadłospisu. Są to substancje mające za zadanie neutralizować obecność wolnych rodników. Są odpowiedzialne za ochronę przed tak zwanym stresem antyoksydacyjnym. Do najważniejszych antyoksydantów zaliczyć można:
- Witamina C –jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów, który to przede wszystkim zabezpiecza komórki przed skutkami działania stresu oksydacyjnego. Ponadto jest to dobra substancja będąca idealną odpowiedzią na to co jeść żeby nie zachorować na raka z racji swojego działania przeciwnowotworowego
- Witamina E – to antyoksydant chroniący przed uszkodzeniami. Jej obecność w diecie w bezpośredni sposób wpływa na zabezpieczenie przed pojawieniem się taka piersi czy prostaty
- Selen – jego głównym działaniem jest hamowanie pojawiania się oraz rozwoju komórek nowotworowych. Ma działanie bezpośrednio wpływające na układ odpornościowy wspierając go w walce z wolnymi rodnikami. Jeśli chodzi o to jak dieta przeciw rakowi ma tu pomóc to konieczne będzie wprowadzenie produktów takich jak czosnek, kukurydza czy kakao.
Polifenole
Polifenole są substancjami, które dieta antynowotworowa powinna zawierać z racji, iż są świetnymi przeciwutleniaczami. Występują w roślinach i wpływają na przeciwdziałanie wolnych rodników. Pozwalają na efektywniejsze działanie naszego układu odpornościowego. Doprowadzają do eliminowania uszkodzonych komórek, dzięki czemu rozwój nowotworów zostaje skutecznie zatrzymany. Dieta w raku jelita grubego oraz innych powinna być bogata w zieloną herbatę, pomarańcze czy cytryny.
Fitosterole
Fitosterole są to substancje, które najczęściej spotkać można w roślinach strączkowych, słoneczniku czy dyni. Ich największą zaletą jest możliwość zmniejszenia cholesterolu, a także możliwy jest ich wpływ również na podatność organizmu na pojawienie się raka. Dotyczy to między innymi raka jelita grubego oraz prostaty. Wprowadzając fitosterole do codziennej diety organizm ma większą zdolność do walki z nowotworami.
Izotiocyjaniny
Izotiocyjaniny to związki, które można spotkać przede wszystkim w cebuli, porze czy szczypiorku, a także warzywach kapustnych. Tak samo jak w przypadku dwóch wcześniejszych substancji mogą one wpływać na ochronę przed występowaniem nowotworów.
Błonnik pokarmowy
Błonnik pokarmowy ma ogromne znaczenie jeśli mówić o tym jak ważna jest dieta rakowa. Jest to produkt, który jest bardzo ważny jeśli chodzi o codzienne odżywianie się z racji, iż wykazuje sporo funkcji. Przede wszystkim pozwala na utrzymanie stałej masy ciała, bezpośrednio wpływa na trawienie, a także zmniejsza stężenie substancji rakotwórczych. Błonnik pokarmowy znaleźć można głównie w produktach zbożowych takich jak kasze, ryż czy chleb.
Czego nie lubi rak? 5 produktów
Warzywa antyrakowe koniecznie trzeba wprowadzić do diety jeśli chce się zminimalizować ryzyko jego wystąpienia. Stworzenie takiej diety nie powinno być trudne gdyż istnieje spora ilość warzyw, które posiadają antyoksydanty wspierające w walce z rakiem. Poniżej znajdują się warzywa uznawane za takie, których rak nie lubi czyli mają największe działanie na jego minimalizowanie.
Czosnek pospolity
Jest to produkt, który poza właściwościami aromatycznymi oraz smakowymi jest również rozpatrywany pod kątem właściwości przeciwnowotworowych. Wynika to z zawartych w nim związków siarkowych, które to zapobiegają wzrostowi komórek rakowych. Dochodzi również do hamowania tworzenia nowych naczyń krwionośnych, a tym samym ograniczenie wzrostu guza.
Zielona herbata
Produkty antynowotworowe to również często wymieniana zielona herbata. Tak samo jak w przypadku wcześniejszego produktu również herbata zawiera szereg przeciwutleniaczy, a tym samym pozwalają na ochronę przez uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Czarne i czerwone winogrona
Owoce na raka to głównie winogrona zarówno czarne i czerwone. Są one bogate w przeciwutleniacze ale także istotne witaminy oraz minerały. Winogrona zawierają sporą ilość polifenoli, które to hamują rozwój komórek nowotworowych.
Pomidory i jego przetwory
Przeprowadzone badania w związku ze spożywaniem pomidorów oraz przetworów na zapobieganie raka sugerują, że możliwe jest niwelowanie ryzyka niektórych rodzajów raka takich jak rak żołądka czy płuc. Wynika to z obecności likopenu ale także innych składników odżywczych.
Warzywa krzyżowe – kapusta, brokuły, brukselka
Kolejne warzywa antyrakowe jakie warto wprowadzić do listy swoich zakupów oraz diety to kapusta, brokuły oraz brukselka. Ma to związek z obecnością błonnika, flawonoidów oraz związków siarkowych czyli zespołu substancji odpowiedzialnych za przeciwnowotworowe działanie.
Czego nie lubi rak? Zalecenia w pigułce
Zalecenie przeciwnowotworowe będą zawsze odnosić się do wprowadzania do swojej diety produktów bogatych w antyoksydanty. Będą to zarówno warzywa, jak również owoce wcześniej wymienione. To jednak nie jedyne zmiany jakie warto jest wprowadzić do swojej diety. Istotne jest także eliminowanie składników szkodliwych czyli wszelkiego rodzaju używek. Ważne jest aby rezygnować z produktów przetworzonych i dostarczać wszystkich niezbędnych wartości odżywczych oraz witamin.
Czy odpowiednia dieta chroni przed rakiem?
Żadne badania jednoznacznie nie potwierdziły, że zdrowa dieta jest wystarczająca by skutecznie chronić się przed rakiem. Istnieje jednak szereg potwierdzeń mówiących o tym, że jest to działanie, które minimalizuje ryzyko i wspomaga układ odpornościowy. Wykorzystywanie w diecie produktów o działaniu antyoksydacyjnym, a także dbanie o różnorodność dostarczanych substancji jest w stanie przynieść satysfakcjonujące wyniki. Bardzo ważne jest także regularne wykonywanie badań aby w porę dowiedzieć się o ewentualnych niedoborach.