Jeżeli chcesz zadbać o swoje zdrowie, trafiłeś idealnie. Dieta lekkostrawna może okazać się dla Ciebie absolutnym strzałem w dziesiątkę. Przede wszystkim jest ona zalecana w określonych sytuacjach, np. dla osób, które leczą zaburzenia funkcjonowania przewodu pokarmowego czy przeszły operację. Szczegóły przedstawiamy poniżej.
Spis treści:
ToggleDieta lekkostrawna – dla kogo? Jak jej przestrzegać?
Lekkostrawne obiady w wielu przypadkach okazują się strzałem w dziesiątkę. Co ważne, są nie tylko zdrowe, ale też pyszne. Warto pamiętać o tym, że jedzenie służy zaspokajaniu naszych potrzeb na wielu poziomach, a więc podczas dostarczania swojemu organizmowi cennych wartości odżywczych, można także rozsmakować się w wyjątkowych kompozycjach smakowych. Lekkostrawny obiad, śniadanie czy kolacja przysłużą się Twojemu zdrowiu, ale najpierw przekonaj się, czy znajdujesz się w grupie osób, które powinny sięgać po tego typu posiłki. Ponadto w artykule przedstawiamy też wskazówki, dzięki którym codzienne gotowanie stanie się przyjemnością.
Kto powinien stosować dietę lekkostrawną?
Lekkostrawna dieta znajduje zastosowanie przede wszystkim w przypadku osób, zmagających się z niektórymi chorobami. Warto ją wykorzystać w sytuacji, w której musisz odciążyć przewód pokarmowy od pracy, a więc wtedy warto stosować produkty, które nie podrażniają ścian narządów. Dieta lekkostrawna po operacji jest najpopularniejsza, ale tak naprawdę może być stosowana również przy zakażeniach infekcyjnych, przy których pacjent mierzy się z gorączką. Może to być zwykłe przeziębienie, angina, grypa, zapalenie płuc. Zawsze wtedy przepisy diety lekkostrawnej mogą okazać się strzałem w dziesiątkę i przyspieszą powrót do zdrowia.
Dieta lekkostrawna dla dzieci i dorosłych odciąża organizm, dzięki czemu ma on więcej siły na walkę z niebezpiecznymi drobnoustrojami. Oczywiście warto podkreślić, że dania lekkostrawne zdają egzamin także w przypadku pojawienia się stanów zapalnych błon śluzowych jelit oraz żołądka, a tym bardziej przy wielu innych chorobach układu pokarmowego. Lekkostrawne jedzenie świetnie sprawdza się w domach seniorów, ponieważ starsze osoby już nie mają tak sprawnych przewodów pokarmowych, jak młodzi ludzie.
Najważniejsze zasady diety lekkostrawnej
Dieta lekkostrawna po operacji sprawia, że pokarmy są szybciej trawione i nie obciążają tak układu pokarmowego. Wbrew pozorom jej zasady są dość łatwe i nietrudno je zapamiętać. To dlatego poniżej przedstawiamy kilka najważniejszych, dzięki którym zadbasz o swoje zdrowie. Przede wszystkim warto spożyć regularnie małe posiłki, od czterech do sześciu w ciągu dnia. Każdy jadłospis – dieta lekkostrawna będzie zawierał sporo dań. To ważne, ponieważ w dwóch dużych daniach ilość treści pokarmowej po prostu będzie zbyt duża, co będzie sporym obciążeniem dla układu pokarmowego. Postaraj się jeść powoli, małymi kęsami, dokładnie je przeżuwając, dzięki czemu nie będziesz połykać dużej ilości powietrza, co mogłoby z kolei doprowadzić do wzdęć.
Lekkostrawne dania muszą być skomponowane z odpowiednich produktów. To ważne, aby nie znalazło się w nich zbyt dużo błonnika pokarmowego. Lepiej zatem zrezygnować z takich produktów jak grube kasze czy ciemne, pełnoziarniste pieczywo żytnie. Oprócz tego lekkostrawne śniadania, kolacje czy obiady powinny składać się z produktów o miękkiej konsystencji, bez twardych elementów, ponieważ one także podrażniają przewód pokarmowy.
Oczywiście posiłek lekkostrawny nie może składać się z ciężkostrawnych produktów, takich jak rośliny strączkowe. Zwłaszcza te w całości! Dobra wiadomość jest taka, że można je spożywać w zblendowanej postaci, choć lepiej, żeby nie zawierała ich także zupa lekkostrawna. W tym przypadku absolutnie wykluczone jest spożywanie alkoholu, kawy, mocnej herbaty czy napojów gazowanych.
Jak przyrządzać potrawy na diecie lekkostrawnej?
Obiady, desery czy sałatki lekkostrawne, wszystkie należy przygotowywać z zachowaniem odpowiednich zasad. Pamiętać należy przede wszystkim o właściwej obróbce termicznej. Dobrym pomysłem będzie postawienie na gotowanie na parze lub w wodzie. Wiele osób decyduje się też na duszenie oraz pieczenie w folii poszczególnych potraw. Jeżeli zastosujesz produkty lekkostrawne i poddasz je właściwej obróbce termicznej, nie obciążysz swojego układu pokarmowego. Konsystencja potraw będzie wtedy miękka, a przy tym nie będziesz musiał stosować sporej ilości tłuszczu. Zrezygnuj podczas przygotowywani dań ze smażenia, zapiekania czy grillowania. Lekkostrawna zupa z kolei może być zagęszczona zawiesiną z mąki albo z żółtkami. A jeżeli chcesz zmniejszyć ilość błonnika w potrawach, pamiętaj o tym, aby lekkostrawne warzywa i owoce obierać ze skórki.
Jak sprawić, aby dieta łatwostrawna była smaczna?
Wiele osób obawia się o to, że potrawy lekkostrawne nie są smaczne. Martwią się tym, ponieważ często w przepisach nie ma świeżych warzyw, ani owoców, a większość rzeczy jest poddana obróbce termicznej i na dodatek stosowane przyprawy nie są ostre. Jeżeli chcesz urozmaicić swój talerz, stawiaj na zróżnicowane posiłki lekkostrawne. W tym celu wykorzystuj kolorowe produkty, np. do duszonej czerwonej papryki z kurczakiem możesz dodać gotowane, żółte ziemniaki, a także zieloną, posiekaną natkę pietruszki. Wtedy szeroka gama kolorów na talerzu sprawi, że Twój apetyt będzie po prostu większy. Nie żałuj też dozwolonych przypraw, które urozmaicają każdy posiłek. Produkty lekkostrawne możesz jeść z cynamonem, wanilią, lubczykiem, rozmarynem, ziołami prowansalskimi, majerankiem, koperkiem czy pietruszką.
Niska podaż błonnika pokarmowego – zalety i zagrożenia
Przepisy na dania lekkostrawne zawierają niewiele błonnika. Dlaczego to ważne? Ponieważ to właśnie ta substancja zwiększa objętość treści pokarmowej w żołądku, co z kolei może skutkować podrażnieniem ścian, a dla np. błony śluzowej objętej zapaleniem jest to bardzo groźne. To dlatego lepiej unikać tego produktu w diecie lekkostrawnej.
Warto jednak pamiętać też o tym, że długotrwałe niejedzenie błonnika pokarmowego ma też swoje konsekwencje. Przede wszystkim musisz wiedzieć o tym, że to właśnie ta substancja jest pożywką dla flory bakteryjnej w jelicie grubym. Na drodze tego procesu i żywienia się błonnikiem powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, a te z kolei działają przeciwzapalnie. Mało tego, to właśnie błonnik wspiera regulację poziomu glukozy i cholesterolu we krwi.
Czy ta dieta pomaga w odchudzaniu?
Wiele osób uważa, że diety lekkostrawne mogą działać też odchudzająco. Nie zawsze tak jest. Musisz wiedzieć o tym, że redukcja masy ciała następuje w sytuacji, w której spożywasz mnie kalorii, niż potrzebujesz w rzeczywistości. To oznacza, że w trakcie diety powinieneś po prostu postawić na zminimalizowanie produktów wysokokalorycznych. A przecież dieta lekkostrawna często jest stosowana po operacjach, a wtedy lekarze wprost przeciwnie, zalecają, zwiększenie zapotrzebowania kalorycznego.
Warto zatem pamiętać o tym, że dieta lekkostrawna wcale nie jest jednoznaczna z tą odchudzającą, a często ma nawet z nią niewiele wspólnego. Jeżeli chcesz schudnąć, skup się zatem na tym, aby zmniejszyć kilokalorie, które dostarczasz do swojego organizmu.
Jak długo stosować dietę łatwostrawną?
Jadłospis dieta lekkostrawna może być bardzo różnorodny, a więc wiele osób w ogóle nie będzie odczuwać problemu z długotrwałego spożywania tego typu posiłków. Zazwyczaj tego typu dieta jest zalecana przez specjalistów, w szczególności lekarzy, którzy podejmują decyzję o jej stosowaniu ze względu na stan zdrowia pacjenta. To oni też powinni zarekomendować długość stosowania tego typu diety.
Z długim stosowaniem diety lekkostrawnej wiążą się też zagrożenia, takie jak zbyt mała podaż błonnika pokarmowego, a obniżenie spożywania ilości surowych warzyw i owoców może doprowadzić do niedoborów cennych dla zdrowia witamin. Warto o tym pamiętać i zawsze stosować się do zaleceń lekarza prowadzącego.