Diet nie stosuje się tylko w kontekście odchudzania, ale również w przypadku chęci poradzenia sobie z różnymi dolegliwościami i powrotu do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Takim przykładem jest dieta przeciwgrzybicza. Na czym polega? Jakie są jej zasady i dlaczego warto ją stosować? Przeczytaj!
Polecamy: Zdrowa dieta na odporność – co jeść na walkę z chorobami?
Spis treści:
ToggleJak wygląda dieta w walce z grzybicą?
Jakie są etapy diety dla zdrowia układu pokarmowego?
Fazy diety dla zdrowia układu pokarmowego dzielą się na kilka etapów. Można do nich zaliczyć:
- Faza ograniczenia niektórych pokarmów: Obejmuje rezygnację z cukrów, produktów wysokoprzetworzonych oraz pieczywa na bazie mąki pszenne.
- Faza odbudowy: Ten etap skupia się na wprowadzeniu probiotyków oraz wzbogaceniu o między innymi zdrowe tłuszcze.
- Faza utrzymania: Ta faza polega na stopniowym wprowadzaniu wcześniej eliminowanych pokarmów np. owoców wysokocukrowych i monitorowania reakcji organizmu.
Dieta przeciwgrzybiczna – zastosowanie i zasady
Dieta przeciwgrzybicza to rodzaj diety mający na celu zwalczanie infekcji grzybiczych, takich jak kandydoza, wywołana przez grzyby.
Jednym z głównych celów jej zastosowania jest zahamowanie rozwoju grzybów, przywrócenie równowagi flory jelitowej i wzmocnienie układu odpornościowego.
Dieta przeciwgrzybicza – zastosowanie i zasady w planie żywieniowym
Zalecenia – jak powinna wyglądać zdrowa dieta przeciwgrzybicza?
Zbilansowana dieta przeciwgrzybicza opiera się na kilku zasadach:
Zasada 1 Ograniczenie cukrów i węglowodanów prostych
Z racji tego, że cukry sprzyjają wzrostowi grzybów, należy unikać produktów wysoko przetworzonych, takich jak słodycze oraz produktów zbożowych w postaci białego pieczywa i makaronów.
Zasada 2 Unikanie produktów na bazie mąki pszennej i produktów pleśniowych
Kolejną zasadą jest unikanie w diecie artykułów na bazie mąki pszennej oraz produktów pleśniowych. Z tego względu jadłospis w diecie przeciwgrzybiczej nie powinien zawierać jasnego chleba czy serów pleśniowych.
Zasada 3 Wprowadzenie białka i zdrowych tłuszczów
Ważnymi elementami, które warto wprowadzić do diety, są chude mięso, ryby, jaja oraz zdrowe tłuszcze, takie jak oliwa z oliwek.
Zasada 4 Spożywanie probiotyków
Fakty i mity na temat diety przeciwgrzybiczej
Fakt: Chociaż niektóre produkty mleczne i zbożowe powinny być ograniczone, nie wszystkie są zakazane. Fermentowane produkty mleczne, które zawierają probiotyki, są zalecane, a niektóre zboża mogą być spożywane w umiarkowanych ilościach.
Jak powinna wyglądać dieta przeciwgrzybicza oraz jak może wspomóc leczenie kandydozy i grzybicy?
Kandydoza to choroba, która obniża jakość życia oraz może być zagrożeniem dla zdrowia, dlatego ważne jest, aby w porę ją zauważyć i zacząć leczyć. Skuteczne leczenie kandydozy wymaga starannego podejścia do żywienia. W tym celu warto poprosić o pomoc dietetyka, który dobierze odpowiednie żywienie dostosowane do naszych potrzeb.
Kandydoza przewodu pokarmowego, leczenie kandydozy (grzybica przewodu pokarmowego, candida albicans)
Kandydoza to zakażenie grzybami z rodzaju Candida. Możemy wyróżnić dwa rodzaje kandydoz:
- Kandydozy powierzchowne – są to zakażenia drożdżakami, które obejmują między innymi jamę ustną, błonę śluzową przewodu pokarmowego, srom, pochwę i paznokcie.
- Kandydozy układowe – które obejmują zasięgiem między innymi stawy, układ oddechowy, układ moczowy, układ sercowo-naczyniowy oraz kości.
Przyczyny kandydozy
Do przyczyn kandydozy należy nadużywanie antybiotyków. Antybiotyki to leki, które eliminują zarówno dobre, jak i złe bakterie obecne w organizmie. Kiedy zatem niszczone są dobre bakterie, tworzy się przestrzeń do powstawania innych mikroorganizmów.
Candida w ciele człowieka występuje w niewielkich ilościach i jest częścią zdrowej mikroflory. Jednak kiedy naturalna równowaga zostanie zaburzona, Candida ma szansę na nadmierny wzrost, co nie jest korzystne.
Do kandydozy dochodzi także, kiedy układ odpornościowy jest osłabiony. Narażone są również osoby, które zmagają się z cukrzycą. Dotyczy to sytuacji, w której choroba jest niekontrolowana i nieleczona. Powodem również może być dieta bogata w produkty wysokoprzetworzone.
Objawy kandydozy
Kandydoza może objawiać się w różny sposób, w zależności od lokalizacji zakażenia. W przypadku kandydozy przewodu pokarmowego może objawiać się głównie biegunkami, zaparciami oraz wzdęciami.
Natomiast kandydozy jamy ustnej na grzbiecie języka z reguły można zaobserwować ostre czerwone plamy. Zmiany mogą również pojawić się na błonie śluzowej podniebienia, policzkach, wargach, a także gardle.
Kiedy kandydoza dotyczy zakażenia układu oddechowego, możemy mieć do czynienia z nawracającym zapaleniem zatok.
Czym się żywić i co powinien zawierać przykładowy jadłospis?
Wielu fachowców wskazuje na to, aby ograniczyć przetworzone węglowodany. Głównie tyczy się to produktów bogatych w cukier, ale też produktów na bazie oczyszczonej mąki pszennej. Warto również:
- ograniczyć dosładzanie napojów oraz potraw,
- rzadziej sięgać po słodycze i napoje słodzone,
- zrezygnować na jakiś czas z produktów na bazie jasnej mąki pszennej.
Jak dieta przeciwgrzybicza może wspierać leczenie kandydozy i grzybicy?
Badanie pilotażowe pt. ,,The dietary modification and treatment of intestinal Candida overgrowth – a pilot study„, polegające na sprawdzeniu efektów wdrożenia pewnych zaleceń żywieniowych na skuteczność leczenia przeciwgrzybiczego, wykazało, że aż 85% pacjentów z grupy osób trzymających się określonych zasad żywieniowych powróciło do zdrowia. W grupie osób, które nie miały narzuconych żadnych zasad odżywiania, poprawę wskazano u zaledwie 42,5% uczestników.
Jakie produkty wspomagają organizm w walce z infekcją Candida?
Osoby biorące udział we wspomnianym badaniu zastosowały kilka zasad.
Unikały następujących produktów:
- słodyczy,
- lodów z dodatkiem cukru,
- dżemów,
- miodu,
- owoców o wysokiej zawartości cukru, np. winogron,
produktów na bazie jasnej mąki pszennej, - białego ryżu,
- soczewicy,
- fasoli białej,
- ziemniaków,
- wysoko przetworzonych produktów mięsnych, np. kiełbasy, salami,
- mleka,
- serów pleśniowych,
- serów żółtych,
- napojów alkoholowych.
Zalecenia żywieniowe (dieta przeciwgrzybiczna)
Tym samym w badaniu zalecane było spożywanie:
- produktów na bazie mąki pełnoziarnistej, czyli np. razowej mąki pszennej, brązowego ryżu,
- tłustych ryb morskich typu makrela, łosoś, sardynki oraz tuńczyk,
- owoców morza,
- chudego mięsa,
- jogurtów naturalnych,
- oleju lnianego,
- oleju z wiesiołka,
- owoców niskocukrowych (np. awokado, maliny, truskawki, morele oraz grejpfrut).
Ponadto w zaleceniach uwzględniono stosowanie herbaty ziołowej, a także propolisu.
Co warto wiedzieć dieta przeciwgrzybiczna– zasady oraz jak powinien wyglądać jadłospis w diecie?
Temat leczenia kandydozy naturalnymi metodami nie jest aktualnie aż tak zgłębiony oraz przebadany. Jednak wyżej wymienione informacje okazały się skuteczne w wyżej przytoczonym badaniu, dlatego warto je przetestować w przypadku leczenia kandydozy.