Dieta IF Less Gluten & No Lactose
Szukasz modelu odżywiania, który będzie idealnie dopasowany do Twoich potrzeb? Dieta IF w wersji bez laktozy i z ograniczonym glutenem to doskonały sposób na to, żeby zapobiec dolegliwościom ze strony układu pokarmowego w przypadku nietolerancji niektórych grup produktów.
Dieta bez laktozy i z ograniczeniem glutenu może zawierać śladowe ilości tych składników.
Przykładowe menu
Poniedziałek:
Śniadanie: Kakaowy pudding chia z granolą i owocami
Obiad: Kurczak w sosie orzechowym podany z brązowym ryżem i surówką z czerwonej kapusty i marchewki
Kolacja: Bigos z kiełbaską i marchewką
Wtorek:
Śniadanie: Aromatyczna pasta z pieczonej marchewki z waflem ryżowym i chrupiącymi warzywami
Obiad: Schab ze śliwką w sosie chrzanowym z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną
Kolacja: Kurczak podany na duszonych warzywach z sosem chimichurri
Środa:
Śniadanie: Bezglutenowe placuszki z cukinii z dodatkiem prosciutto i dipu jogurtowo- ziołowego
Obiad: Karkówka podana z pieczonymi warzywami i frytkami z batatów
Kolacja: Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i dressingiem miodowo-musztardowym
Dostępna kaloryczność
Kaloryczność menu dziennego może się wahać w granicach 50-100 kcal.
Na czym polega dieta IF Less Gluten & No Lactose?
Dieta IF – Intermittent Fasting – to dieta, która w ostatnim czasie bije rekordy popularności. Jest to jedna z nielicznych modeli żywienia, gdzie nie jest ważne, co i ile jesz, tylko kiedy jesz. Polega na zastosowaniu postu przerywanego. Najprościej mówiąc, chodzi o wydzielenie dwóch okresów w ciągu dnia. Jednym z nich jest okno żywieniowe, podczas którego jemy to, na co mamy ochotę, z kolei drugim jest okres postu, kiedy nie spożywamy żadnych posiłków. Jedzenie pierwszego posiłku w ciągu stanowi początek okna żywieniowego. Najczęściej stosowaną opcją jest 16:8, czyli 16 godzin postu i 8 godzin jedzenia. Dieta IF w wersji bez laktozy i z ograniczonym glutenem powstała z myślą o osobach aktywnych, które chcą w pełni dopasować dietę do swoich potrzeb.