Dieta Less Gluten & No Lactose
Duet doskonale znany niemal wszystkim. Choć gluten i laktoza obecne są w większości produktów spożywczych to wiemy, jak skomponować menu bezpieczne dla nawet bardzo wrażliwego przewodu pokarmowego.
Dieta bez glutenu i bez laktozy może zawierać śladowe ilości tych składników.
Rozkład makrosładników
30-40%
Węglowodany
30-40%
Tłuszcze
20-25%
Białka
Przykładowe menu
Poniedziałek:
Śniadanie: Kokosowe pancakes z jabłkami i wiśniami
II śniadanie: Kanapka bezglutenowa z sałatką jarzynową
Obiad: Łosoś glazurowany z cukinią i ryżem
Podwieczorek: Mango Sticky Rice
Kolacja: Chili Con Carne ze świeżą kolendrą i ryżem
Wtorek:
Śniadanie: Szakszuka z papryką i pieczarkami podana z pieczywem bezglutenowym
II śniadanie: Smoothie z wiśni i pomarańczy
Obiad: Kotleciki z indyka z papryką i kukurydzą z ryżem arroz verde z duszona czerwoną kapustą
Podwieczorek: Ciasto na mące kokosowej z gruszką i jabłkiem
Kolacja: Kasza jaglana z warzywami i dodatkiem kurczaka
Środa:
Śniadanie: Orzechowy pasztet z bezglutenowym pieczywem i świeżymi warzywami
II śniadanie: Jagielnik owocowy z kruszonką I jagodami goji
Obiad: Kurczak w sosie pieczarkowym z puree warzywnym i buraczkami zasmażanymi
Podwieczorek: Fit sernik milky way bez laktozy
Kolacja: Orientalna wołowina podana na makaronie ryżowym
Dostępna kaloryczność
Kaloryczność menu dziennego może się wahać w granicach 50-100 kcal.
Dieta Less Gluten & No Lactose - smak, zbilansowane posiłki i spokojne jelita
Nietolerancja glutenu i laktozy to nie koniec świata. Nadal możesz jeść smacznie i zdrowo bez obaw o przykre dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dieta bezlaktozowa i z ograniczonym glutenem może być świetnym sposobem na poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia. Ten rodzaj diety eliminuje pokarmy zawierające gluten i laktozę, dwa powszechne alergeny występujące w wielu przetworzonych produktach spożywczych. Usuwając te składniki z diety, możesz zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów trawiennych, chorób skóry i innych problemów zdrowotnych spowodowanych przez te alergeny.