Przygotowywanie szybkich i prostych posiłków może wydawać się dość trudne. Nic bardziej mylnego! Potrzebujesz natomiast zbudować zdrowe nawyki i nauczyć się skutecznie łączyć produkty, aby uzyskać pożywienie, które będzie dostarczać odpowiedniej ilości makroskładników. Sprawdź, jak przygotować dietetyczne obiady na lato!
Polecamy: Co jeść podczas upałów? Najlepsza dieta na gorące dni!
Spis treści:
ToggleCo zjeść na zdrowy, lekki obiad? Przepisy na zdrowe i dietetyczne obiady na lato!
Nie potrzebujesz drogich produktów do przygotowania pysznych i zdrowych obiadów. Zadbaj o to, aby w każdym posiłku znalazło się źródło białka (np. tuńczyk, tofu czy filet z kurczaka), źródło zdrowych tłuszczów (np. oliwa z oliwek) oraz węglowodany w postaci np. kaszy. Nie zapomnij uwzględnić na swoim talerzu warzyw.
Obiady na cały tydzień (przepisy fit, dietetyczne obiady, przepisy na cały tydzień)
Jak przygotować obiady na cały tydzień? Sporo osób uważa, że gotowanie pochłania sporo czasu. Oczywiście, jest to czynność, na którą trzeba trochę poświęcić.
Niemniej jednak nie zajmuje to tak długo, jakby można się tego spodziewać, pod warunkiem że przyrządzamy potrawy, które są dość proste w przygotowaniu.
Gotowanie pozwala budować zdrowe nawyki żywieniowe, dlatego warto to robić. Chyba że przyrządzanie posiłków jest czynnością, której bardzo nie lubimy, wtedy dobrze jest skorzystać z pomocy, czyli gotowej diety od Power Meal. 🙂
Przepisy na szybkie dietetyczne obiady – gdzie ich szukać?
Przepisy na pełnowartościowe posiłki i pomysły na obiad możemy znaleźć w książkach kucharskich, blogach kulinarnych, mediach społecznościowych, aplikacjach mobilnych poświęconych gotowaniu oraz na wielu stronach internetowych.
Zdrowe obiady – przepisy
Zdrowe, proste i szybkie obiady możemy przyrządzić zarówno na bazie kuchni tradycyjnej, jak i roślinnej. Najważniejsze jest to, aby posiłki były zbilansowane.
Zdrowy, lekki obiad – proste przepisy na cały tydzień na zdrowy obiad
Spośród propozycji na smaczne obiady możemy wyróżnić kilka prostych przepisów:
Kurczak z kaszą i kapustą – (szybki obiad)
Składniki:
- 150 g fileta z kurczaka
- 200 g kapusty kiszonej
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz, tymianek, pieprz ziołowy
- 1 ząbek czosnku
Ugotuj kaszę i przypraw. Pokrój i dopraw kurczaka. Smaż kurczaka z czosnkiem na oliwie. Podawaj z kaszą i kapustą kiszoną.
Kcal: 605
Makroskładniki: 48B, 15T, 76W
Pierś z kurczaka z ryżem i warzywami (zdrowe przepisy)
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 100 g ryżu brązowego
- 150 g mieszanki warzyw (np. brokuły, marchew, kalafior)
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz, zioła
Ugotuj ryż. Pokrój i dopraw kurczaka, usmaż na oliwie. Dodaj warzywa i smaż przez 5 minut. Wymieszaj z ryżem.
Kcal: 647
Makroskładniki: 48B, 15T, 81W
Pulpety z indyka (pulpety w sosie pomidorowym): przepis na szybkie danie – jak ugotować?
Składniki:
- 100 g mielonego mięsa z indyka
- 1 jajko
- 1/2 łyżki bułki tartej
- 1/4 ząbka czosnku (posiekany)
- Sól, pieprz
- 100g puszki pomidorów krojonych
- 5 ml oliwy (1 łyżeczka)
- Szczypta ziół prowansalskich
- 250 g ziemniaków
Przygotowanie:
- Wymieszaj mięso, jajko, bułkę tartą, czosnek, sól i pieprz. Uformuj pulpety.
- Usmaż pulpety na oliwie do zarumienienia.
- Dodaj pomidory i zioła, duś 10 minut.
- Wszystko podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Kcal: 490
Makroskładniki: 33B, 19T, 45W
Zupa z dyni i ciecierzycy(krem z dyni)
Składniki:
- 200 g dyni
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- 100 g ugotowanej ciecierzycy (źródło białka)
- Sól, pieprz
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
Pokrój dynię, cebulę i czosnek, podsmaż. Dodaj bulion i ciecierzycę, gotuj do miękkości, zmiksuj. Dopraw, dodaj jogurt naturalny, podawaj.
Kcal: 461
Makroskładniki: 23B, 7T, 81W
Pyszna zupa z czerwonej soczewicy
Składniki:
- 70 g czerwonej soczewicy
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 250 ml bulionu warzywnego
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
- Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie.
- Dodaj soczewicę i bulion, gotuj 15 minut.
- Dopraw do smaku, zmiksuj.
Kcal: 341
Makroskładniki: 18B, 12T, 43W
Wędzony łosoś ze szpinakiem i ziemniakami
- 100 g wędzonego łososia
- 100 g świeżego szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- Sól, pieprz
- 250 g ziemniaków
Przygotowanie:
- Podsmaż czosnek na oliwie, następnie dodaj szpinak
- Dopraw solą i pieprzem.
- Podaj z wędzonym łososiem i ziemniakami
Kcal: 459
Makroskładniki: 29B, 20T, 41W
Ryba z warzywami (ryba po grecku) z kaszą jaglaną
- 100 g dorsza
- 100 g mieszanki warzyw
- 50 g kaszy jaglanej
- Sól, pieprz, zioła
- 1 łyżka oliwy
- dynia, pestki łuskane
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę jaglaną.
- Usmaż rybę i warzywa na oliwie, dopraw i dodaj pestki dyni.
- Podaj razem.
Kcal: 398
Makroskładniki: 31B, 12T, 42W
Dorsz z kaszą pęczak, pieczoną cukinią i surówką
- 150 g filetu z dorsza
- 50 g kaszy pęczak
- 120 g cukinii
- 45 g marchwi
- 200 g kapusty
- 1 łyżka oliwy
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę pęczak.
- Pokrój cukinię, skrop oliwą, dopraw i piecz 15-20 min w 200°C.
- Dopraw dorsza, usmaż na oliwie po 3-4 min z każdej strony.
- Zetrzyj marchewkę, poszatkuj kapustę, dopraw sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami.
- Podawaj wszystko razem.
Kcal: 469
Makroskładniki: 37B, 12T, 54W
Kasza gryczana z kurczakiem i szparagami
- 100 g piersi z kurczaka
- 50 g kaszy gryczanej
- 100 g szparagów
- 1 łyżka oliwy
- 20 g pestek dyni
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę gryczaną.
- Pokrój kurczaka, dopraw solą i pieprzem, usmaż na oliwie.
- Pokrój szparagi, dodaj do kurczaka, smaż 5-7 minut.
- Wymieszaj kaszę z pestkami dyni, z kurczakiem i szparagami.
Kcal: 496
Makroskładniki: 35B, 22T, 41W
Kotlety warzywne z soczewicy (wegetariański obiad)
- 100 g czerwonej soczewicy
- 20 g cebuli (posiekana)
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 45 g marchwi (starta)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- Sól, pieprz, zioła
- 1 łyżka oliwy
- 250 g ziemniaków
Przygotowanie:
- Ugotuj soczewicę, odcedź i ostudź.
- Wymieszaj soczewicę z cebulą, czosnkiem, marchewką, bułką tartą, jajkiem, solą, pieprzem i ziołami.
- Uformuj kotlety, smaż na oliwie do złocistości.
- Podawaj z ziemniaki.
Kcal: 736
Makroskładniki: 38B, 19T, 107W
Placek z gulaszem
- 1 ziemniak (starty)
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy
Gulasz:
- 100 g mięsa (wołowina lub wieprzowina)
- 1/4 cebuli
- 1/2 papryki
- 1 mały pomidor
- 1/2 szklanki bulionu
- Sól, pieprz, papryka, zioła
Przygotowanie:
- Placek: Wymieszaj składniki, smaż na oliwie do zarumienienia.
- Gulasz: Smaż mięso z warzywami, dodaj bulion i przyprawy, duś do miękkości.
Kcal: 455
Makroskładniki: 35B, 21T, 32W
Pożywna tortilla
Składniki:
- 1 pełnoziarnista tortilla
- 50 g kurczaka (podsmażony wcześniej lub grillowany, pokrojony)
- 50 g awokado (pokrojone)
- 50 g pomidora (pokrojony)
- Garść szpinaku
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Podsmaż tortillę na patelni.
- Rozłóż składniki na tortilli.
- Dodaj jogurt, sól i pieprz.
- Zwiń tortillę.
Kcal: 348
Makroskładniki: 19B, 15T, 35W
Makaron pełnoziarnisty w kremowym sosie
- 100 g makaronu pełnoziarnistego
- 50 ml jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku (posiekany)
- 1 łyżka oliwy
- 30 g startego parmezanu
- Sól, pieprz
- Garść szpinaku
Przygotowanie:
- Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Podsmaż czosnek na oliwie, dodaj jogurt grecki, parmezan, sól, pieprz, mieszaj do zgęstnienia.
- Dodaj szpinak i makaron, wymieszaj, podgrzewaj 1-2 minuty.
Kcal: 623
Makroskładniki: 30B, 25T, 71W
Dietetyczny szybki obiad: ziemniaki, kalafior i omlety z kurczaka
- 300g ziemniaków
- 100 g kalafiora
- 100 g kurczaka (pokrojony)
- 2 jajka
- 20 g mozzarelli light
- Sól, pieprz, zioła
- 5 g oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ugotuj ziemniaki i kalafior.
- Usmaż kurczaka, wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, mozarellą, dopraw, usmaż omleciki na oliwie z oliwek.
- Podaj z ziemniakami i kalafiorem.
Kcal: 571
Makroskładniki: 47B, 19T, 51W
Szybkie fit obiady na cały tydzień – jak je planować?
Ważne jest to, aby były zbilansowane. Zadbaj także o różnorodność i staraj się je przygotowywać z wyprzedzeniem, aby zaoszczędzić czas.