Jest pyszna, zdrowa i bardzo pożywna. Owsianka na mleku to idealny pomysł na szybkie śniadanie, które można przygotować dzień wcześniej i zabrać ze sobą do pracy. W naszym artykule znajdziesz kilka wskazówek, dzięki którym proporcje dania będą idealne, a dzięki tym prostym trikom podkreślisz smak płatków.
Spis treści:
ToggleJak zrobić owsiankę na mleku?
Płatki owsiane na mleku cieszą się nieustającą popularnością. Jeżeli jeszcze nie miałeś okazji ich spróbować, pora to nadrobić. To danie jest pyszne, szybkie i bardzo zdrowe, a więc jego częste spożywanie niesie ze sobą same korzyści. Jeżeli nie masz czasu na codzienne stanie w kuchni i gotowanie wymyślnych potraw, doskonale trafiłeś. Płatki owsiane z mlekiem kochają dzieci i dorośli, a wszystko przez łatwość ich przygotowania oraz wyśmienity smak. Każdy może bowiem wybrać coś odpowiedniego dla siebie i wykorzystać dodatki, które lubi najbardziej.
Owsianka – przepisy mogą Cię zaskoczyć swoją prostotą, ale mimo wszystko w dalszej części artykułu znajdziesz te, które zawsze się udają i pozwolą Ci zaoszczędzić cenny czas. Tradycyjnie proporcje na dwie osoby wynoszą 80 gram płatków owsianych, co daje osiem łyżek stołowych na dwie szklanki mleka. Przepis na owsiankę podpowie Ci, przez ile czasu gotować całość. Zazwyczaj czas ten wynosi około pięciu minut. Musisz uzbroić się w cierpliwość i uważnie obserwować to, co dzieje się w garnku. Przede wszystkim skup się na tym, aby cały czas mieszać zawartość naczynia. To ważne, ponieważ w przeciwnym razie możesz przypalić owsiankę. W razie potrzeby, jeżeli owsianka na śniadanie będzie za gęsta, możesz dodać odrobinę mleka albo wody, aby ją nieco rozrzedzić.
Oczywiście weganie również możesz przygotować płatki owsiane z owocami. Wspaniale smakuje owsianka na mleku migdałowym. Możesz ją także przygotować na dowolnym innym napoju roślinnym, np. sojowym czy owsianym. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji, a przede wszystkim tego, co znajduje się w Twojej domowej spiżarni. Tego typu roślinne zamienniki znajdziesz w każdym sklepie, ale wiele osób też robi je samodzielnie w domu, np. z migdałów, orzechów, wiórków kokosowych czy właśnie płatków owsianych. Wystarczy namoczyć składniki, a następnie je zmiksować i przecedzić przez gazę albo sitko.
Jak zrobić owsiankę na wodzie?
Jeżeli zastanawiasz się nad tym, jak ugotować owsiankę, to musisz wiedzieć o tym, że możesz wykorzystać także wodę. Owsianka na wodzie jest równie smaczne co to na mleku. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujesz do tego oczywiście płatków owsianych i wody z kranu. Zalej je wodą, aby zakryć je całkowicie, a następnie gotuj na wolnym ogniu i cały czas mieszaj. Pamiętaj o tym, ponieważ w przeciwnym razie przypalisz danie i nie będzie się ono nadawać do jedzenia. Płatki owsiane na wodzie gotuj do momentu, aż zmiękną. Wtedy będą gotowe do spożycia.
Co ciekawe, pomysły na owsiankę są tak szerokie, że z powodzeniem możesz wśród nich znaleźć także możliwość przygotowania dania bez gotowania! Wystarczy, że zalejesz płatki wrzątkiem, a następnie zostawić na kilkanaście minut pod przykryciem. Do tego możesz wykorzystać tylko i wyłącznie płatki błyskawiczne.
Jak się robi płatki owsiane? Bez dodatków się nie obejdzie
Nie wiesz z czym jeść płatki owsiane? Już spieszymy z pomocą i podpowiadamy najlepsze składniki, które na pewno Cię nie zawiodą. Owsianka na słono czy na słodko? Niezależnie od tego, co wolisz, poniżej znajdziesz kilka przykładowych składników, które będą idealnym dodatkiem do tego prostego i pożywnego dania. Niezależnie od tego, czy przygotujesz owsiankę na mleku czy wodzie, te dodatki będą idealnym uzupełnieniem dania.
Owsianka z owocami będzie wspaniałym urozmaiceniem śniadania, lunchu albo kolacji. Oto jakie owoce będą się z nią świetnie komponowały:
– banany,
– jabłka,
– borówki,
– śliwki,
– gruszki,
– brzoskwinie.
Oczywiście podajemy te owoce, które są najłatwiej dostępne, ale w sezonie letnim jest ich jeszcze większy wybór. Fit owsianka to także ta z malinami czy jeżynami. Wszystko zależy od Twoich indywidualnych preferencji smakowym, a zdecydowanie najlepiej jest wybierać propozycje sezonowe, które są najświeższe. Polecamy przygotować owsiankę na śniadanie z jabłkiem i cynamonem. Owoce można zetrzeć na tarce, a później smażyć przez chwilę na patelni z cynamonem. Tak przygotowany sos będzie pyszny i pożywny. Ponadto o świetne dodatki do owsianki to także orzechy włoskie, laskowe czy nerkowce. Warto je drobno pokroić, a jeżeli lubisz słodkie śniadania, dodaj do całości odrobinę cukru, miodu, daktyli albo rodzynek! Wiele osób posypuje też je wiórkami czekoladowymi, kokosowymi czy karobem.
Szybkie przepisy na płatki owsiane
Jak się robi owsiankę? Nie ma nic prostszego, a poniżej znajdziesz dokładny przepis, krok po kroku, który poprowadzi Cię przez ten proces. Przepis na owsiankę prezentuje się następująco:
Składniki:
– 4 płaskie łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
– 250 ml mleka.
Opcjonalnie do całości możesz dodać zaproponowane przez nas dodatki, takie jak dowolne owoce, siemię lniane, pestki dyni, orzechy, a także ulubione słodzidło, np. miód.
Wykonanie:
Wybierz malutki garnuszek, a następnie wlej do niego mleko i gotuj na niewielkim ogniu. Później wsyp do całości odmierzone płatki owsiane. Zmniejsz ogień i ciągle mieszaj owsiankę, gotując ją przez około dwie minuty. Płatki zwiększą swoją objętość w ciągu około pięciu minut. Gotowe! Pyszne i pożywne śniadanie na wyciągnięcie Twojej ręki. Pamiętaj, że owsiankę możesz przygotować wieczorem włożyć do lodówki, a później zjeść w pracy na drugie śniadanie.
Ile kcal ma owsianka?
Płatki owsiane z mlekiem mają niską kaloryczność, a więc doskonale sprawdzą się dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ile kalorii ma owsianka? Jedna porcja zawierająca około 40 gramów płatków owsianych, a także 200 ml mleka 1,5% to około 250 kcal. Wszystkie dodatki, na które się zdecydujesz to dodatkowe kalorie. Z kolei owsianka na wodzie to około 152 kcal, a więc sam widzisz, że tak pożywny posiłek nie jest w ogóle tuczący.
Owsianka – właściwości. Jest pyszna i bardzo zdrowa
Owsianka dla dzieci i dla dorosłych to doskonały pomysł, zwłaszcza ze względów zdrowotnych. To pyszne i szybkie danie to prawdziwe bogactwo najlepszych składników odżywczych. Przede wszystkim to źródło błonnika, który poprawia pracę jelit, a także zapobiega zaparciom, a nawet obniża poziom cholesterolu we krwi. Mało tego, w porcji płatków owsianych znajduje się cenne białko roślinne, wspomagające budowę mięśni i utrzymanie właściwe masy ciała.
Ponadto płatki owsiane na śniadanie to także źródło cennych witamin i minerałów, takich jak witamina B1, B2, E, magnez, żelazo, a nawet cynk. A to wszystko doskonale wspiera funkcjonowanie całego organizmu. Jeżeli szukasz pomysłu na pożywny posiłek czy zdrową przekąskę, lepiej nie trafisz. Zwłaszcza, że owsiankę można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.