Współcześnie coraz większą uwagę przykładamy do zdrowia, naturalnego jedzenia oraz bycia fit. Według najnowszej wersji piramidy zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej świetnym wyborem w codziennym jadłospisie są świeże warzywa i owoce występujące o danej porze roku. Poza tym, że dostarczają organizmowi błonnika pokarmowego, witamin i minerałów, stanowią prawdziwą skarbnicę antyoksydantów, które przeciwdziałają nadmiernemu namnażaniu wolnych rodników i pozwalają uniknąć wielu chorób. Dlaczego warto zdecydować się na dietę bazującą na świeżych produktach? Które z nich są lepsze – lokalne czy sprowadzane? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym tekście.
Spis treści:
ToggleSezonowe produkty – dlaczego warto uwzględnić je w jadłospisie?
Zgodnie z aktualnymi zaleceniami ekspertów ds. żywienia każdego dnia należy spożywać minimum 400 gramów warzyw i owoców. O tym, że warto jeść je jak najczęściej, wiadomo od dawna. Poza tym, że dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych, są też ważnym źródłem witamin i minerałów, bez których nie jesteśmy w stanie prawidłowo funkcjonować.
Jeśli chodzi o korzyści z regularnego spożywania tych produktów, jest ich wiele. Uwzględnienie tego typu produktów w swojej diecie pozwala:
- przeciwdziałać rozwojowi różnych chorób (w tym nowotworów i schorzeń o podłożu sercowo-naczyniowym),
- uregulować pracę przewodu pokarmowego,
- wesprzeć funkcjonowanie systemu immunologicznego,
- wspomóc leczenie nadwagi i otyłości,
- zmniejszyć ryzyko wchłaniania przez organizm szkodliwych substancji,
- zadbać o kondycję włosów, skóry oraz paznokci,
- spowolnić procesy starzenia się organizmu.
Według wytycznych ekspertów zarówno owoce, jak i warzywa powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety. Mogą stanowić świetną alternatywę dla słodyczy, chipsów, krakersów oraz innych niezdrowych przekąsek. Najlepiej jeść je na surowo, gdyż w takiej wersji zawierają najwięcej składników mineralnych oraz błonnika regulującego perystaltykę jelit.
Osoby zmagające się z nadmiarem tkanki tłuszczowej i dążące do utraty wagi powinny wybierać produkty najmniej kaloryczne takie jak brukselka, buraki, pomidory, ogórek, kalarepa, groszek, koperek, młode ziemniaki, kalafior, truskawki, melon, czereśnie, agrest, czarne jagody, grejpfruty, nektarynki. Są one bogate w witaminy, ale mają niski indeks glikemiczny i nie przyczyniają się do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi.
Jakie owoce i warzywa spożywać w danej porze roku?
Nie każdy wie, jakie owoce i warzywa warto wybierać o konkretnej porze roku, by dostarczyć organizmowi potrzebnych składników, a przy okazji wzbogacić smak potraw. Świeże produkty pojawiające się w sklepach okresowo kryją w sobie najwięcej wartości odżywczych, nie psują się szybko i zawierają spore ilości przeciwutleniaczy. Poniżej przygotowaliśmy krótkie zestawienie, dzięki któremu możesz dowiedzieć się, które z nich powinny jak najczęściej gościć na talerzu wiosną, latem, jesienią oraz zimą.
Wiosna
Okres od marca do czerwca to czas, kiedy są zbierane nowalijki. Młode warzywa zdaniem wielu osób są najsmaczniejsze i kryją w sobie mnóstwo cennych witamin. Mogą stanowić świetny dodatek do kanapek, sałatek oraz zup, dlatego warto włączyć je do wiosennego menu. Przykładowe pyszne dania, jakie możesz przyrządzić z ich wykorzystaniem to: zupa botwinka, sałatka z nowalijkami, leczo ze szparagami, krem szczawiowy ze szczypiorkiem.
Lato
Większość osób okres letni kojarzy przede wszystkim ze smacznymi i zdrowymi owocami jagodowymi takimi jak m.in. borówki, maliny, jeżyny, truskawki. Świetnie nadają się np. na koktajl, ale możesz dodawać je też do owsianek, jogurtów, naleśników, domowych deserów. W tym czasie wiele firm cateringowych korzysta też z moreli, wiśni, kukurydzy, zielonej fasoli, śliwek, pomidorów, cukinii. Od czerwca do września możesz też zajadać się porzeczkami, bobem, groszkiem, fasolką szparagową.
Jesień
Do jesiennych warzyw, które warto uwzględnić w menu w okresie od września do listopada, należą przede wszystkim: jarmuż, dynia, brukselka, seler, bakłażan, marchewka, szpinak, cebula i czosnek. Jeśli chodzi o owoce, w okresie od września do listopada na Twoim talerzu powinny pojawiać się głównie gruszki, jabłka, śliwki, figi, jeżyny oraz żurawina. Przykładowe dania, jakie możesz z przygotować z produktów pojawiających się na rynku jesienią to: kotlety z marchewki, zupa dyniowa z dodatkiem ziemniaków, pieczone talarki z selera z aromatycznym jarmużowym pesto.
Zima
Okres zimowy to czas, kiedy dostęp do świeżych warzyw jest mocno ograniczony. Zdaniem dietetyków to doskonały moment, aby odkryć kiszonki i fermentowane produkty mleczne. Poza tym, że są świetnym źródłem białka, zawierają też cenne probiotyki, które wspierają pracę przewodu pokarmowego i pomagają odbudować naturalną mikroflorę bakteryjną jelit. Związki te dodatkowo poprawiają trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, przeciwdziałają namnażaniu się szkodliwych drobnoustrojów oraz stymulują właściwe działanie układu odpornościowego.
Zaletą kiszonych ogórków i kapusty jest też niska kaloryczność, dlatego śmiało mogą po nie sięgnąć nawet osoby, które na co dzień odchudzają się czy chorują na cukrzycę. Dzięki temu, że przyczyniają się do zwiększenia biodostępności żelaza, często są zalecane także osobom z niedoborami tego pierwiastka śladowego. Dobrym nawykiem żywieniowym jest jedzenie kiszonek przynajmniej dwa-trzy razy w tygodniu.
Dlaczego sezonowość przy planowaniu posiłków jest tak ważna?
Jedzenie produktów dostępnych jedynie w określonych porach roku wiąże się przede wszystkim z możliwością dostarczenia organizmowi większej liczby składników witaminowych i mineralnych. Odpowiednio skomponowana dieta powinna uwzględniać jak największą liczbę naturalnej i nieprzetworzonej żywności, gdyż jest ona po prostu smaczna, sycąca oraz wartościowa. Dojrzałe i świeżo zerwane czereśnie zawierają w sobie więcej cennych związków i makroskładników niż te, które przebyły długi transport i trafiły do zamrażarek. To jeszcze nie wszystko. Produkty świeże mają też większą wartość odżywczą. Inną istotną kwestią jest smak. Wystarczy porównać to, jak smakują pomidory zerwane latem z pomidorami dostępnymi w sklepach w okresie zimowym. Często są wodniste i pozbawione charakterystycznego, mocno przyjemnego aromatu.
Czy lepiej wybierać lokalne produkty, czy sprowadzane?
Wiele osób obawia się sięgania po importowane produkty, które trafiają do nas z dalekich krajów. Poza tym, że często są zrywane zbyt wcześnie, zanim jeszcze dojrzeją, mogą też zawierać w sobie spore ilości szkodliwych środków konserwujących oraz pestycydów przyspieszających proces dojrzewania. Eksperci od zdrowego stylu życia przekonują jednak, że w odżywianiu najważniejsza jest różnorodność. To oznacza, że poza lokalnymi jabłkami, gruszkami czy truskawkami, do menu warto włączyć egzotyczne produkty. Do najbardziej znanych należą banany, awokado, mango, ananas, pomarańcze, mandarynki. Zjadane z umiarem na pewno nam nie zaszkodzą. Jeśli mamy taką możliwość, najlepiej sięgać po artykuły lokalne, jednak sprowadzane warzywa również mają swoją wartość.
Sezonowa dieta pudełkowa – jedz zdrowo i wartościowo bez względu na porę roku!
Przygotowywanie zdrowych dań z produktów dostępnych o określonej porze roku nie jest skomplikowane, ale może pochłaniać sporo czasu. Dlatego osoby, które chcą odżywiać się zdrowo, ale prowadzą na co dzień dynamiczny tryb życia, coraz częściej decydują się na codzienny catering dostosowany do indywidualnych potrzeb. Przy jego wyborze warto zwrócić uwagę, jak wygląda menu na cały tydzień i sprawdzić, czy kucharze zatrudniani przez firmę korzystają z lokalnych produktów dostępnych na rynku. Decydując się na catering dietetyczny, możesz jeść smacznie i wartościowo bez względu na porę roku. Przy okazji zrzucisz zbędne kilogramy i wysmuklisz sylwetkę, przez co poczujesz się jeszcze lepiej we własnym ciele. Sam się przekonaj!