Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@powermeal.pl

Witamina A – właściwości, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe

Witamina A choć wiele osób może nie zdawać sobie z tego sprawy odpowiada za wiele istotnych procesów w organizmie człowieka.
witamina a

Witamina A – właściwości, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe

Witamina A choć wiele osób może nie zdawać sobie z tego sprawy odpowiada za wiele istotnych procesów w organizmie człowieka. Jest odpowiedzialna między innymi za wzrok, utrzymanie wysokiej odporności, a także jest związana z minimalizowaniem ryzyka występowania nowotworów. Witamina A to inaczej określana jest również retinolem czy beta-karotenem. Pojawia się również nazwa prowitamina A. Jest to substancja, która w organizmie człowieka przechowywana jest przede wszystkim w wątrobie oraz tkance tłuszczowej. Została odkryta bardzo wcześnie porównując do pozostałych witamin, a konsekwencje jej niedoborów były leczone już kilkaset lat temu.

Witamina a właściwości to zawsze obszerny temat zarówno jeśli chodzi o retinol jak również o wszystkie pozostałe witaminy. Jakość codziennego funkcjonowania w dużym stopniu zależy od tego czy do swojej diety wprowadziło się odpowiednie substancje. Brak jakiejkolwiek witaminy szybko będzie zauważona głównie w zmianie samopoczucia. Najlepszy rozwiązaniem w takich przypadkach jest zadbanie bezpośrednio o jadłospis. Obecność niezbędnych minerałów i witamin pozwoli cieszyć się dobrym zdrowiem, wyglądem oraz energią do działania. Z racji obszernej dostępności do artykułów spożywczych łatwo jest niwelować wszelkie niedobory.

Rola witaminy A w organizmie

Witamina a ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o funkcjonowanie każdego organizmu. Jest to określenie, które dotyczy nie jednej substancji, a grupy kartoneidów. Wśród nich wyróżnić można tą najważniejszą jaką jest retinol. To właśnie dlatego często na opakowaniach znaleźć można te dwie nazwy. Prowitamina A tak samo jak witamina D czy K charakteryzuje się tym, że jest rozpuszczalna w tłuszczu. Jest to powiązane z miejscem w jakim jest magazynowana gdyż jest to głównie tkanka tłuszczowa oraz wątroba. Ma to swoją zaletę, gdyż z tego powodu ciężko jest osiągnąć niedobory witaminy A. Nie oznacza to jednak, że nie należy dbać o prawidłowy poziom, gdyż nadmiar witaminy A może być niebezpieczny.

Witamina A właściwości

Witamina a działanie ma bardzo obszerne jeśli chodzi o ciało człowieka. Bierze udział w wielu procesach i decyduje o samopoczuciu oraz zdrowiu. Jej obecność może w bezpośredni sposób wpłynąć na widzenie. Wynika to z faktu, że witamina a produkty wpływają na prawidłowe działanie oczu. Ma to związek z wytwarzaniem się rodopsyny, która to decyduje o jakości widzenia w okolicznościach słabszego oświetlenia. Nazywane jest to potocznie kurzą ślepotą. Witamina a właściwości można zaobserwować także w przypadku rozwoju. Jest to tak samo ważne jeśli chodzi o najmłodszych jak również dorosłych. Prowitamina A odpowiada za prawidłowy rozwój kości, skóry czy zębów. Nie bez znaczenia jej działanie jest również w kwestii odporności W tym aspekcie jest to substancja pozwalająca na niwelowanie chorób, a także wspomaganie walki z infekcją. Jest to bezpośrednio skorelowane z produkcją białych krwinek, w której to witamina ta bierze udział.

Zastanawiając się na temat witamina a niedobór niezbędne jest zwrócenie uwagi na jej kolejną właściwość jaką jest regulowanie procesów hormonalnych. Jest to witamina, która odpowiada między innymi za produkowanie hormonów tarczycy czy nadnerczy. Przechodząc to aspektów, które można zauważyć gołym okiem to witamina A w dużym stopniu odpowiada za to jak wyglądamy. Nie bez powodu jest często wykorzystywana w różnego rodzaju produktach kosmetycznych. Wspiera regeneracje skóry, pozwala na zachowanie jej elastyczności ale także pomaga w problemach skórnych takich jak trądzik czy wypryski. W przypadku mężczyzn obecność tej witaminy bezpośrednio wpływa na potencję.

Źródła witaminy A – najlepsze produkty z witaminą A?

Obserwując u siebie niedobór witaminy a bądź chcąc po prostu zadbać o prawidłowy poziom niezbędne jest określenie jakie produkty bogate w witaminę a i na tej podstawie wprowadzenie takich artykułów do swojej codzienności. Produkty z wit a czyli retinol znaleźć można przede wszystkim w produktach odzwierzęcych. Jeśli chodzi natomiast o beta-karoten to ten będzie dostępny w produktach roślinnych. Źródła witaminy A to nabiał, ryby, szpinak, dynia czy ziemniaki. Beta-karoten jest dostępny natomiast pod postacią marchewki, papryki ale także w owocach takich jak brzoskwinie czy morele. Witamina a występowanie największe ma w wątróbkach, gdzie znajduje się ponad 1500 jednostek przypadających na 100 gram tego produktu. Kolejne dobre źródło witaminy A to wszelkiego rodzaju sery ale także jajka. W tym przypadku można liczyć na około 150-1500 jednostek. W swojej diecie dobrze jest wprowadzić także inne mięsa jak cielęcina czy kurczak. Świetnie sprawdzą się również wszelkiego rodzaju jogurty.

Witamina A dawkowanie

Wiele osób zastanawia się nad tym w jaki sposób powinna być suplementowana witamina A. Jest to bardzo ważne przede wszystkim przez wzgląd na to, że mogą pojawić się niepokojące objawy jeśli chodzi o nadmiar witamin. Należy zatem zdobyć wiedzę na temat tego jaka jest odpowiednia ilość tej witaminy w organizmie. Witamina A dla dzieci powinna wynosić dla dzieci do lat 3 – 400 jednostek. Dla maluchów będących w przedziale od 4 do 6 roku życia jest to 450 jednostek natomiast do 9 lat to 500 jednostek. Starsze dzieci i młodzież powinny spożywać w granicach od 600 d0 900 jednostek, gdzie najwięcej powinni dostarczać chłopcy w okresie dojrzewania. Zapotrzebowanie kobiet na witaminę A będzie różniło się od stanu w jakim się znajdują. W ciąży jest to około 800 jednostek, a podczas karmienia piersią 1300 jednostek. Normalnie powinno się dostarczać 700 jednostek natomiast mężczyźni – 900 jednostek. Jak widać istnieje spore zróżnicowanie jeśli chodzi o suplementację witaminy.

Niedobór witaminy A – skutki niedoboru

Niedobór wit A zdarza się dość często. Przede wszystkim osoby będące w podeszłym wieku czy też często pracujące przy komputerze są na niego narażone. Z racji wysokiego zapotrzebowania u kobiet w ciąży taki niedobór witaminy a objawy może się zdarzyć. Jeśli chodzi o brak witaminy A to można bardzo szybko zaobserwować go podczas codziennego funkcjonowania. Wynika to z tego, że bardzo wyraźne są skutki niedoboru witaminy A. Pierwszym i najbardziej charakterystycznym powikłaniem jest gorsze widzenie po zmierzchu. Będzie to także wiązało się z gorszym przyzwyczajaniem się oczu do ciemności, a także problemów z suchością oczu. W przypadku dzieci głównie widoczne jest zatrzymanie się wzrostu. Objawy niedoboru witaminy a to również większa podatność na występowanie chorób z racji mniejszej odporności. Jeśli chodzi o cechy związane z wyglądem to najbardziej cierpieć będzie skóra, która będzie wysuszona. Włosy staną się bardzo łamliwe i zaczną wypadać. U niektórych zaobserwuje się też problemy skórne w postaci wyprysków.

Nadmiar witaminy A

Przedawkowanie wit a może być tak samo szkodliwe jak jej niedobór dlatego też trzeba dbać o dostarczanie tej witaminy w prawidłowych ilościach. Jest to substancja, która gromadzi się w wątrobie dlatego też jej nadmiar może szybko okazać się szkodliwy. Nadmiar witaminy A objawy będzie przejawiał się zmianą zachowania. U danej osoby będzie można zaobserwować większą drażliwość oraz nadpobudliwość. Osoby, które doprowadziły do witamina A nadmiar będą zmagały się z problemami żołądkowymi. Szczególnie niebezpieczne może okazać się powiększenie wątroby czy śledzony, a także upośledzenie ich działania. Do codziennych dolegliwości zaliczyć można ból głowy czy mięśni, a także światłowstręt. Na ciele zaobserwować można żółte zabarwienie oraz pojawić się może świąd.

Przedawkowanie witaminy a może być bardzo groźne. Szczególnie w przypadku kobiet będących w ciąży takie zjawisko może okazać się bardzo szkodliwe dla rozwijającego się płodu. Największym ryzykiem jest doprowadzenie do rozwinięcia się wad wrodzonych. To właśnie dlatego w okresie ciąży powinno się ograniczyć dawkowanie tej witaminy w dużych ilościach i kontrolowanie jej poziomu.

Co robić w przypadku niedoboru lub nadmiaru witaminy A?

Jeśli zaobserwujemy u siebie objawy niedoboru witaminy a bądź jej nadmiaru pierwszym krokiem jaki powinno się wykonać jest zastanowienie się nad swoim jadłospisem. W przypadku zbyt małej ilości witaminy w diecie dobrze jest dodać do codziennych dań produkty bogate w witaminę A. Przy nadmiarze witaminy A konieczne jest zmniejszenie artykułów spożywczych z witaminą A bądź zaprzestanie jej suplementowania. Osoby, którym ciężko jest osiągnąć wymagany poziom witaminy mogą sięgnąć właśnie po dodatkową suplementację. Świetnym rozwiązaniem okazuje się również kontakt z dietetykiem, który pomoże ułożyć odpowiednią dietę.

Witamina A jako przeciwutleniacz

Retinol jest substancją mającą drogocenne działanie. Odpowiada między innymi za zatrzymanie utleniania cholesterolu, a tym samym znacznie zmniejsza się ryzyko występowania miażdżycy. Jest to antyoksydant, dzięki któremu organizm lepiej radzi sobie w przypadku występowania infekcji. Można także zauważyć większą odporność na nowotwory. Witamina A świetnie chroni naszą skórę przed szkodliwym działaniem UV.

Jak suplementować witaminę A?

Źródła witaminy A znaleźć można naturalnie w wielu produktach. W związku z tym jednym z najlepszych sposobów suplementowania tej witaminy jest przyjmowanie jej w diecie. Chcąc to osiągnąć najlepiej jest wzbogacić ją o mięsa takie jak kurczak czy cielęcina. Do swojego jadłospisu dobrze jest też dodać niektóre warzywa w tym głównie marchewkę, paprykę, dynię czy pomidory. Dobrym rozwiązaniem będzie zadbanie także o zwiększoną ilość owoców takich jak morele, brzoskwinie czy śliwki. Obszerna lista produktów, które zawierają w sobie witaminę A pozwalają na stworzenie atrakcyjnego jadłospisu. Jeśli jednak dostarczanie witaminy z jadłospisu nie będzie wystarczające zawsze można sięgnąć po suplementację. W tym aspekcie dobrze jest zwracać uwagę na ilość jednostek w jednej tabletce.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Nietolerancja laktozy – objawy, przyczyny, leczenie
Zdrowe przekąski – do pracy, na imprezę
Dieta 4500 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta 1000 kcal — ogólne zasady, przykładowe menu
Dieta 3000 kcal – zasady – efekty
Dieta 4200 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta 3500 kcal – dieta pudełkowa, catering dietetyczny
Dieta 4000 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta 4100 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta 1400 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis