Cukier możemy znaleźć w ogromnej ilości produktów, nawet w takich, których nie podejrzewalibyśmy o jego obecność, jak na przykład wędliny. Niemal 90% kobiet oraz prawie 70% mężczyzn deklaruje, że w ciągu dnia poszukuje słodkiego jedzenia. To pokazuje, że nasze społeczeństwo jest uzależnione od cukru. Co w takiej sytuacji zrobić i czy są na rynku alternatywy, które skutecznie pozwalają zastąpić biały, tradycyjny cukier?
Polecamy: Stres przy cukrzycy – jak z nim wygrać? Wskazówki dla diabetyków
Spis treści:
ToggleCukier – dlaczego tak go lubimy?
Cukier biały, czyli tradycyjny cukier, który każdy doskonale zna, jest wszechobecny w wielu produktach, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Znajdziemy go w wypiekach oraz fast foodach. Dlaczego jest tak uwielbiany? Oczywiście z uwagi na słodki smak, który spora część społeczeństwa wręcz uwielbia. Ponadto, cukier powoduje bardzo szybki zastrzyk dopaminy. Jedzenie pączka jest dla nas przyjemnością, która nie wymaga zbyt wiele wysiłku.
Spożycie cukru przeciętnej osoby (spożycie zwykłego cukru w diecie)
Dane GUS z 2020 roku pokazują, że statystyczny Polak spożywał aż 42,7 kg cukru. W 2018 roku wskaźnik ten wynosił 47 kg. Tendencja wydaje się być spadkowa, natomiast w dalszym ciągu jest to dość spora liczba, która może negatywnie wpływać na zdrowie i prowadzić do otyłości.
Konsekwencje zdrowotne nadmiaru cukru
Niestety, dieta bogata w cukry proste to prawdziwe zagrożenie dla naszego zdrowia. Po pierwsze, powoduje wzrost poziomu glukozy we krwi, a zwiększony poziom cukru we krwi może prowadzić nawet do zwiększonego ryzyka chorób serca. Ponadto, taki sposób odżywiania sprzyja pojawieniu się cukrzycy oraz otyłości.
Biały cukier
Cukier biały, czyli cukier tradycyjny, który wszyscy doskonale znamy, to produkt, który nie jest uznawany za zdrowy. W 100 g dostarcza aż 400 kalorii, a jedna łyżeczka to około 20 kalorii.
Powszechnie ten rodzaj cukru nazywa się ,,białą śmiercią”. To określenie nie jest nadane bez przyczyny, ponieważ jego nadmierne spożycie może powodować otyłość, a ta niestety, w wielu przypadkach zwiększa ryzyko pojawienia się innych schorzeń, takich jak cukrzyca czy zawał serca.
Cukier trzcinowy lepszy niż biały cukier ? Nie daj się nabrać!
Cukier trzcinowy, zwany też cukrem brązowym, choć teoretycznie wygląda zdrowiej to tak naprawdę przypomina biały cukier. W 100 g, podobnie jak tradycyjny cukier, ma około 400 kalorii. Nie jest znacząco zdrowszy od białego cukru, dlatego również zaleca się jego ograniczanie albo zastąpienie innymi produktami.
Czym nie słodzić? Jak zastąpić cukier w diecie i jaki zamiennik cukru wybrać?
Jak zatem wyżej zostało wspomniane, regularne stosowanie cukru białego i cukru trzcinowego nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego warto stosować inne alternatywy.
Czym zastąpić cukier?
Popularnych zamienników cukru jest sporo. Możemy do tej grupy zaliczyć chociażby miód, stewię, ksylitol, różnego rodzaju syropy, jak na przykład syrop klonowy, i wiele innych.
Zdrowy zamiennik cukru (Najzdrowsze alternatywy)
Różne zamienniki cukru charakteryzują się kilkoma aspektami. Jednym z nich jest kaloryczność. Ksylitol ma niemal 40% mniej kalorii niż tradycyjny cukier biały, natomiast stewia jest bezkaloryczna. Alternatywy dla cukru różnią się także właściwościami prozdrowotnymi, na przykład miód wykazuje właściwości przeciwzapalne.
Zamiennik cukru – ksylitol
Ksylitol, inaczej cukier brzozowy, jest znacznie zdrowszy od tradycyjnego cukru, ponieważ posiada aż 40% mniej kalorii. Ponadto ma niski indeks glikemiczny, a jego spożycie prowadzi do niższego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Jego spożywanie nie wpływa negatywnie na zęby. Ten cukier, wytwarzany z kory brzozy, stanowi świetny dodatek do żywności, wypieków czy owsianek, dlatego warto po niego sięgać.
Słodzik stewia
Stewia to roślina, która jest znana ze swoich właściwości słodzących. Słodki smak stewia zawdzięcza wysokiej zawartości glikozydów. Co ciekawe, jest ona znacznie słodsza niż tradycyjny cukier biały (niemal 200-300 razy).
Dlatego dodaje się jej znacznie mniej i często występuje w postaci tabletek. Zaskakujące jest to, że zawiera minimalną ilość kalorii, a powszechnie uważa się ją za słodzik o zerowej kaloryczności. Do jej zalet na pewno można zaliczyć to, że wspomaga odchudzanie, ponieważ decydując się na stewię zamiast cukru, można znacznie zmniejszyć wartość energetyczną posiłków.
Syrop klonowy
Syrop klonowy to produkt, który jest przede wszystkim popularny w Ameryce oraz Kanadzie. Trzeba jednak mieć na uwadze, że posiada dość wysoki indeks glikemiczny oraz spore ilości sacharozy, dlatego powinno się go spożywać z umiarem. Ponadto nie będzie on najlepszym rozwiązaniem dla osób na diecie odchudzającej czy zmagających się z cukrzycą.
Ciekawostką jest, że ma on właściwości prozdrowotne. Jest doskonałym źródłem antyoksydantów, pozytywnie wpływa na wątrobę i wykazuje właściwości antybakteryjne.
Zamienniki cukru – erytrytol
Erytrytol to bardzo dobry zamiennik cukru, znacznie mniej kaloryczny niż cukier tradycyjny. Erytrytol występuje jako dodatek do żywności. Powstaje na skutek fermentacji naturalnego cukru roślinnego. Ma znacznie mniej kalorii niż cukier i delikatnie różni się od niego smakiem, ale w przypadku dodania go do deserów czy wypieków, ta różnica nie jest aż tak wyczuwalna. Dzięki temu stanowi świetny zamiennik.
Owoce – alternatywa i zdrowe zamienniki cukru
Alternatywą dla cukru są także owoce, które możemy wykorzystać do przygotowania różnego rodzaju deserów czy posiłków. Na przykład robiąc smoothie, możemy użyć bananów jako słodzidła.
Czym zastąpić cukier? Porównanie zamienników cukru – który jest najzdrowszy?
To, który zamiennik cukru jest najlepszy, zależy od indywidualnych preferencji.
Najlepszy zamiennik cukru to erytrytol?
Na ogół przyjmuje się, że jedną z zdrowszych i najlepszych opcji jest erytrytol.
Ma on zaledwie 20 kalorii na 100 g i świetnie sprawdza się do deserów oraz różnego rodzaju wypieków w fit wersji. Zdrowymi zamiennikami cukru są również miód oraz syrop klonowy. Jednak w tym przypadku trzeba pamiętać, że mimo cennych właściwości zdrowotnych, produkty te są dość kaloryczne.
Czym warto zastąpić cukier do herbaty?
Do słodzenia kawy i herbaty zamiast tradycyjnego cukru białego możemy wykorzystać stewię, erytrytol lub ksylitol. Do herbaty świetnie nadaje się również miód, natomiast należy pamiętać, że jest on dość kaloryczny. Ponadto, powinniśmy dodać miód dopiero, gdy herbata delikatnie przestygnie, ponieważ w temperaturze 100 stopni Celsjusza traci swoje właściwości prozdrowotne.
Miód zamiast cukru? (Ile ma kalorii miód?)
Zamiennikiem cukru jest również miód. Ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, miód ma działanie antybakteryjne i wzmacnia pracę układu odpornościowego. Regularne jego spożywanie może pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi.
Łyżeczka miodu dostarcza około 40 kalorii, więc jest to więcej niż tradycyjny cukier. Z tego względu trzeba ostrożnie go dawkować.
Jakie korzyści przynosi rezygnacja z cukru?
Rezygnacja z cukru białego przynosi szereg korzyści dla naszego zdrowia. Pierwszą z nich jest poprawa stanu skóry. Wzrost insuliny we krwi powoduje produkcję sebum, a nadmierne spożywanie cukru może prowadzić do starzenia się skóry.
Ograniczenie cukru wiąże się także z większą kontrolą głodu i apetytu. Dzieje się tak dlatego, że spożycie cukru powoduje zwiększenie poziomu glukozy we krwi, a następnie gwałtowny jej spadek, co wyzwala poczucie głodu.
Ograniczenie cukru to także zdecydowanie lepszy nastrój. Badania naukowe pokazują, że osoby spożywające dużo napojów słodzonych i słodyczy miały dużo większe prawdopodobieństwo zachorowania na depresję.
Żywienie bogate w cukier również obniża koncentrację i pamięć, a także wpływa na gorszy sen.
Dlatego warto go ograniczyć i na co dzień stosować zdrowsze zamienniki.