Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@powermeal.pl

Dieta przy refluksie

Znasz to palące uczucie w żołądku i za mostkiem po zjedzeniu bardziej obfitego posiłku? Nie możesz sobie pozwolić na późne zjedzenie kolacji, bo wiesz, że czeka Cię nieprzespana noc? Nie ruszasz się nigdzie bez tabletek na zgagę? Twój organizm daje Ci sygnał, że to już czas na zajęcie się żołądkiem!
Dieta przy refluksie

Jak rozpoznać refluks żołądka?

Dokładną przyczynę problemów żołądkowych może rozpoznać jedynie specjalista gastrolog, który na podstawie dokładnego wywiadu i odpowiednich badań postawi diagnozę. Przyczyną dolegliwości takich, jak:

  • zgaga,
  • uczucie palenie w przełyku lub za mostkiem,
  • ból żołądka,
  • ciągłe odbijanie,
  • przelewanie się w brzuchu,
  • problemy z zaśnięciem spowodowane cofaniem się treści pokarmowej

mają lub mogą mieć swoje podłoże u dysfunkcji żołądka. Najczęstszą przyczyną jest właśnie refluks żołądka, podrażnienie błony śluzowej żołądka, nieżyt żołądka, choroba wrzodowa żołądka lub/i dwunastnicy. 

Właściwa dieta może być lekiem na tego typu dolegliwości, jeśli to z powodu złej diety te dolegliwości się pojawiają. W przypadku jakichkolwiek uszkodzeń przewodu pokarmowego jedynie lekarz powinien decydować o przebiegu leczenia. 

W jaki sposób można sobie pomóc dietą? 

Nie bez powodu ktoś kiedyś powiedział: “Jesteś tym, co jesz”. Odpowiednia dieta może mieć bardzo zbawienny wpływ przy wszelkiego rodzaju dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego. Na przestrzeni wielu lat naukowcy i badacze opracowali listę produktów, które są wskazane lub neutralne, a także ciężkostrawne dla naszego chorego żołądka. Nie zdajemy sobie sprawy, ile czynników może wpływać na stan naszego układu odpornościowego i żołądka. 

Co wpływa na złą kondycję żołądka? 

Twojemu traktowi trawienia nie służą przypadłości cywilizacyjne, czyli dużo stresu połączone z nieregularnymi i często niezdrowymi posiłkami. Posiłki oprócz tego, że są spożywane na mieście, to jeszcze zazwyczaj znikają w błyskawicznym tempie. 

Jeśli masz problemy żołądkowe, to nie wolno Ci jeść szybko! Zbyt duże, niepogryzione kawałki pokarmu są prawdziwym wyzwaniem dla Twojego żołądka. Nie po to wyposażono Cię w zęby, żebyś używał ich tak mało ;). Pamiętaj, że forma w jakiej wpada jedzenie do Twojego brzucha, powinna być rozgniecioną papką. Staraj się także jeść mniej, a częściej. Twój chory żołądek na pewno to doceni. 

Dodatkowe kilogramy

Niestety tak jak wiele innych chorób, choroby refluksowe również nie lubią nadwagi i otyłości. Zbyt wiele nadprogramowych kilogramów powoduje zwiększenie się ciśnienia wewnątrzbrzusznego, które powoduje nasilanie się tych nieprzyjemnych dolegliwości. 

Papieros i kawa z rana

Nie, nie i jeszcze raz nie. Z pewnością znasz wiele osób, które rozpoczynają swój dzień od kubka kawy i papierosa. Być może jesteś jedną z nich? Jeśli cierpisz na dyskomfort gastryczny, to niestety Twój poranek musi wyglądać nieco inaczej. Kawa oraz papiery bardzo podrażniają żołądek i mogą nawet uszkodzić jego śluzówkę. W przypadku osób z refluksem zaleca się całkowite rzucenie palenia. 

Śpij spokojnie

Wiedziałeś, że pozycja, w której śpisz, ma ogromne znaczenie? Jeśli często towarzyszy Ci zgaga, unikaj spania na płasko. Uniesienie głowy i górnej części tułowia sprawi, że treść pokarmowa będzie miała trudniej się cofnąć, a przełyk będzie mógł lepiej się oczyścić. 

Ćwicz, ale nie przesadzaj

Lekarze są zgodni, że duży wysiłek fizyczny oraz taki, który uprawiasz bezpośrednio po posiłku, przyczynia się do nasilania się objawów niepożądanych. Umiarkowana aktywność fizyczna taka jak spacery, jazda na rowerze, pływanie, chodzenie po górach jest wskazana, ponieważ ma to związek z ćwiczeniem mięśni przepony oraz pomaga utrzymać właściwy bilans energetyczny, który wpływa na odpowiednią masę ciała.

Dieta, która leczy

Absolutne podstawy, jakich powinieneś przestrzegać, to unikanie dań tłustych i smażonych na głębokim oleju. Miłośnicy dań tradycyjnych z pewnością nie są zadowoleni, ale możemy się w tym wypadku zgodzić, że zdrowie jest najważniejsze. Oprócz tłuszczów powinieneś także unikać czekolady, alkoholu oraz mocnej kawy i herbaty. Niekorzystne działanie na śluzówkę żołądka mają także cytrusy, pomidory, tłuste sery, ostre warzywa i przyprawy. tłuste wyroby cukiernicze itp. Do grupy produktów, które spokojnie możesz spożywać, należą:

  • zboża (kasza pęczak, ryże i makarony);
  • nabiał (nietłuste mleko, twaróg chudy lub półtłusty, jogurty naturalne, kefir, śmietana do 18%);
  • jaja (jajecznica na parze, jaja na twardo i miękko w niedużych ilościach);
  • mięso i ryby (mięsa i ryby chude, tłuste ryby i mięsa w ograniczonych ilościach);
  • tłuszcze nie są wskazane, lecz w niewielkich ilościach można stosować masło, margarynę, oleje roślinne;
  • warzywa (wszystkie poza pomidorem, cebula, czosnek, strączki)
  • owoce (wszystkie poza cytrusami, jabłkami i czasem bananami – zależy indywidualnie);
  • sosy (wszystkie sosy tłuste na śmietanie, majonezie i pikantnych dodatkach);
  • wyroby cukiernicze (ciastka i ciasta kremowe, torty, ciasto francuskie, pączki).

Dieta przy refluksie nie jest trudna. Najważniejsza jest regularność i odpowiednie przeżuwanie posiłków.

Szacuje się, że refluks dotyczy nawet 40% populacji. Należysz do osób, które muszą mierzyć się z refluksem? Nie wiesz, co możesz jeść, a jakich produktów lepiej unikać? 

Nic nie szkodzi, wszystkiego dowiesz się z tego artykułu!  

Dieta przy refluksie – co i jak?

Dieta nie zawsze musi być odchudzająca, może być również lecznicza, jak w przypadku diety przy refluksie. Chociaż zalecane produkty podczas diety z refluksem doskonale sprawdzą się również przy odchudzaniu. Niemniej jednak podstawowym zadaniem tej diety jest złagodzenie uciążliwych dolegliwości, jakie niesie ze sobą choroba refluksowa, czyli między innymi: bólów brzucha, nawracającego uczucia zgagi, odbijania czy pieczenia w przełyku. 

Na czym polega refluks? Refluks żołądkowo-przełykowy to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Kiedy najczęściej mamy z tym do czynienia? Podczas zwiększonego poziomu pepsyny w naszym organizmie, przy diecie bogatej w tłuszcze, przy nadwadze, ale również po zwykłym przejedzeniu się.

Zanim podejmie się decyzję o farmakologicznym czy też operacyjnym leczeniu refluksu, zawsze w pierwszej kolejności stosuje się leczenie zachowawcze, które polega na zmianie trybu życia i sposobie odżywiania. Zazwyczaj to złe odżywianie i niewłaściwi styl życia prowadzi do problemów z żołądkiem, więc bardzo ważne jest wprowadzenie odpowiedniej diety.

O czym należy pamiętać

Pierwszym i najważniejszym krokiem jest zmiana nawyków żywieniowych i rozpoczęcie zdrowego stylu życia. Rezygnacja z niektórych produktów może mieć zbawienny wpływ na nieprzyjemnie dolegliwości, które towarzyszą refluksowi. Czy to oznacza, że od dzisiaj Twoje posiłki będą mało sycące, monotonne i bez smaku? Nic bardziej mylnego! Będąc na diecie, również możesz jeść zdrowo, syto i przede wszystkim smacznie. 

Podstawową zasadą, o której trzeba pamiętać jest to, aby zjadane posiłki były lekkostrawne, dzięki temu nie będą zbyt długo zalegać nam w żołądku. W tym celu doskonale sprawdzi się dieta , która bazuje na delikatnych i lekkich daniach, czyli dieta sirt. Najlepszym rozwiązaniem będą potrawy gotowane oraz dania przyrządzane na parze lub smażone w specjalnych foliach czy rękawach, które nie wymagają dodawania tłuszczu. Dopilnuj również tego, żeby jadać regularnie i stosunkowo często, ponieważ Twoja dieta powinna składać się z 5-6 niewielkich posiłków w równych odstępach czasowych, a ostatni posiłek powinien być spożyty około 3 godziny przed snem. Wielkość porcji ma tutaj duże znaczenie, ponieważ zbyt obfite porcje mogą dodatkowo nasilić już i tak nieprzyjemne dolegliwości. Ważne jest też, żeby posiłki były spożywane spokojnie i bez pośpiechu. Pamiętaj również o tym, żeby 2 godziny po posiłku nie kłaść się ani nie wykonywać żadnych ćwiczeń fizycznych, ponieważ to prowadzi do zaburzenia i spowolnienia procesu trawienia.

Co możesz jeść przy refluksie?

  • produkty zbożowe:

kasze: manna i pęczak, ryż biały i makarony

  • produkty pochodzenia mlecznego (wyłącznie z obniżoną  zawartością tłuszczu) :

mleka (do 2%), śmietany (do 18%), zsiadłe mleko, twarogi (z wyjątkiem tłustych), różnego rodzaju jogurty, kefiry

  • jajka
  • produkty mięsne (wyłącznie chude):

wołowina, cielęcina, chudy drób i chude wędliny, np. szynki drobiowe czy polędwica

  • ryby (pieczone w specjalnej folii albo gotowane na parze):

dorsz, sola, morszczuk czy sandacz

  • warzywa i owoce:

przede wszystkim sałaty, kapusta, szpinak, ziemniaki, buraki, świeże ogórki, marchew oraz winogrona, gruszki, brzoskwinie i mango

  • słabo stężone buliony 
  • tłuszcze pochodzenia roślinnego
  • przyprawy i zioła:

oregano, bazylia, rozmaryn, koper włoski, słodka papryka, ziele angielskie, liść laurowy

  • słodycze:

ciasto biszkoptowe, ciasto drożdżowe, sorbety, galaretki, miód

  • napoje:

woda mineralna niegazowana, ziołowe i owocowe herbaty (oprócz mięty pieprzowej), słabe kawa i herbata

Czego unikać przy refluksie?

Najważniejsze to  unikać potraw, które wpływają na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego.

  • produkty zbożowe:

pieczywo razowe i żytnie, ryż brązowy, kasza gryczana

  • produkty mleczne:

tłuste mleko, żółty ser, tłusty twaróg, serki topione i pleśniowe

  • tłuste produkty mięsne:

wieprzowina, wołowina, gęsina, kaczka i dziczyzna, salami

  • smażone i grillowane potrawy
  • tłuste ryby:

łosoś, halibut

  • warzywa i owoce:

pomidory, cebula, warzywa strączkowe, czosnek, fasola, rzodkiewka ziemniaki smażone, warzywa kiszone, papryka, jabłka, banany, owoce cytrusowe, owoce kandyzowane, orzechy, 

  • mocne rosoły i buliony
  • potrawy smażone i pieczone
  • potrawy słone i ostre
  • ostre przyprawy i zioła:

pieprz, chilli, pieprz cayenne, papryka ostra, curry, kurkuma, kminek, mięta

  • fast-foody
  • produkty marynowane, wędzone i z dodatkiem octu 
  • napoje:

woda gazowana, mocna kawa i herbata, kwaśne i słodzone napoje, alkohol, soki cytrusowe oraz pomidorowe

  • słodycze:

czekolada w każdej postaci, marcepan, bita śmietana, pączki, faworki, produkty na bazie ciasta francuskiego, chałwa.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Dieta 1300 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta 1900 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Dieta 2100 kcal – zasady, efekty, przykładowy jadłospis
Jak schudnąć bez ćwiczeń?
Pescowegetarianizm – zasady, zalety, dla kogo
Dieta zupowa – zasady, efekty, korzyści
Jakie badania kontrolne warto zrobić po 30 roku życia?
Głód emocjonalny – czym jest i jak go odróżnić od głodu fizycznego?
Produkty wysokobiałkowe – najbogatsze źródła białka
Witamina A – właściwości, zapotrzebowanie, źródła pokarmowe