Ze względu na awarię infolinii, prosimy o kontakt mailowy na adres kontakt@powermeal.pl

4 najczęściej popełniane błędy dietetyczne, które rujnują Twoje zdrowie

To, jak się odżywiamy, wpływa nie tylko na masę ciała i to jak wyglądamy, ale przede wszystkim na funkcjonowanie całego organizmu. Stwierdzenie, że jesteśmy tym, co jemy, nie jest ani odrobinę przesadzone, ponieważ to właśnie od tego, co trafia na nasze talerze, w dużej mierze zależy nasze zdrowie oraz samopoczucie.
4 najczęściej popełniane błędy dietetyczne, które rujnują Twoje zdrowie

Niestety statystyki pokazują, że dieta Polaków nie należy do najzdrowszych. Obfituje ona w produkty wysoko przetworzone, cukier i tłuszcze nasycone, które rujnują nasze zdrowie. Konsekwencją tego jest nadwaga i otyłość w coraz młodszym wieku, choroby układu krążenia i układu pokarmowego oraz nowotwory. Sprawdź, co powinieneś zmienić w swoim sposobie odżywiania i jakie są najczęściej popełniane błędy dietetyczne, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie.

Częste spożywanie żywności wysoko przetworzonej

To nie tylko, jak wielu z nas myśli, przysłowiowe zupki w proszku, ale również gotowe potrawy sprzedawane w marketach i dyskontach na tackach, dania puszkowane, menu restauracji i barów typu Fast food (nuggetsy, zapiekanki, pizza, burgery i inne).
Do tej kategorii zaliczają się również wysoko przetworzone słodycze takie jak batony, cukierki, ciastka, pieczywo cukiernicze, a także słone przekąski typu chipsy, różnego rodzaju chrupki oraz krakersy.
Najlepiej całkowicie zrezygnować z tego typu żywności lub chociaż spożywać ją wyłącznie okazjonalnie i to jak najrzadziej.

Nadmiar mięsa

Według wytycznych WHO powinniśmy spożywać maksymalnie 0, 5 kilograma mięsa tygodniowo i to w postaci jak najmniej przetworzonej. Najlepszym wyborem jest chude mięso drobiowe pieczone bez tłuszczu, grillowane lub gotowane. Tymczasem statystyczny Polak zjada ponad kilogram mięsa tygodniowo i w dodatku są to produkty przetworzone przykładowo wędliny (kiełbasy i różnego rodzaju szynki, balerony), pasztety oraz konserwy mięsne.
Dieta oparta na tak dużej ilości mięsa kiepskiej jakości jest bardzo bogata w niezwykle szkodliwe tłuszcze nasycone, konserwanty, azotany, barwniki i aromaty, za których sprawą w organizmie pojawiają się takie groźne choroby jak miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, udary mózgu, zawały serca, nowotwory (głównie jelita grubego, żołądka oraz wątroby).
Powinniśmy więc zdecydowanie ograniczyć spożycie mięsa i sięgać wyłącznie po chude nieprzetworzone produkty mięsne. Pamiętajmy, że powinny być one jedynie dodatkiem do posiłków, a nie stanowić ich podstawę.

Zbyt mało warzyw i owoców

Co najmniej 50% naszej codziennej diety powinny stanowić warzywa i owoce. Niestety nadal sięgamy po nie zbyt rzadko i w za małych ilościach. Zadbajmy o to, by w każdym posiłku, który spożywamy, znalazła się porcja warzyw, a dodatkowo dwa razy dziennie również owoców.
Tak skomponowane posiłki dostarcza nam niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu witamin, minerałów i enzymów, których nie jesteśmy w stanie zastąpić żadnymi innymi produktami, ani jak się powszechnie sądzi witaminowymi suplementami diety.
Wszystkie warzywa i owoce są zdrowe. Pamiętajmy, tylko by kupować je ze sprawdzonego źródła (bez nadmiaru nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin), a także dokładnie myć je przed spożyciem. Szczególnie korzystne dla naszego zdrowia i samopoczucie są zielone warzywa liściaste takie jak różne odmiany sałaty, rukola, roszponka, cykoria, które powinniśmy jeść każdego dnia.
W przypadku ilości spożywanych owoców konieczne jest zachowanie zdrowego rozsądku, ponieważ są one bogate w naturalne cukry, a co za tym idzie wysokokaloryczne.

Niezdrowe napoje

Najzdrowszym i najodpowiedniejszym dla człowieka napojem jest czysta woda. Wielu z nas o tym zapomina. Na co dzień pijamy ogromne ilości kawy, herbaty, dosładzanych soków z butelek i kartonów, słodkich napojów gazowanych, czy, co gorsza, bardzo szkodliwych dla zdrowia napojów energetycznych.
Bogate w cukier, słodziki, sztuczne barwniki, konserwanty i inne chemiczne substancje napoje nie powinny w ogóle gościć na naszych stołach. Zrezygnujmy z nich jak najszybciej, ponieważ przyczyniają się do powstawania wielu chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy choroby serca.
Sięgajmy po co najmniej 1, 5 litra wody dziennie. Możemy również pić świeżo wyciskane soki warzywne i owocowe oraz od czasu do czasu zdrowe herbaty przykładowo białą, zieloną lub zioła typu mięta, rumianek, pokrzywa.
Naukowcy alarmują, że pijemy zdecydowanie zbyt mało wody, co powoduje chroniczne odwodnienie, a w konsekwencji pogorszenie samopoczucia, spadek koncentracji, przedwczesne starzeniem się oraz przyczynia się do powstawania wielu chorób.
Pijmy odpowiednią ilość wody, a już od pierwszego dnia zauważymy znaczną poprawę samopoczucia, a po kilku tygodniach wyraźnie dostrzegalna będzie także poprawa kondycji skóry (spłycenie zmarszczek, lepsza jędrność i koloryt skóry), włosów oraz ogólne lepsze funkcjonowanie organizmu (poprawa funkcjonowania układu pokarmowego, ustabilizowanie ciśnienia, poziomu cukru i wiele innych).
Klucz do zdrowia trzymamy we własnych rękach- jest nim zdrowy styl życia. Jedzmy więc wartościowe zdrowe posiłki, zwiększmy swoją aktywność fizyczną i nauczmy się walczyć ze stresem i porzućmy zgubne używki, a z pewnością wyjdzie nam to na dobre.

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Dieta wikinga – co jedli wikingowie? Dieta wikinga – menu
Dieta 1200 kcal – zasady, przykładowy jadłospis
Redukcyjna dieta 1600 kcal
Dieta 1800 kcal – zasady – efekty
Dieta 2000 kcal – zasady – efekty
Dieta 2500 kcal – zasady – efekty
Dieta wysokobiałkowa – co jeść, jadłospis, jak wpływa na organizm
Co jeść w ciąży – co wolno jeść, a czego unikać
Dieta Dukana – co jeść, przykładowy jadłospis, korzyści zdrowotne
Jedzenie do pracy – 13 propozycji na szybkie jedzenie do pracy