Spis treści:
ToggleMasa ciała — ciągła praca nad sobą czy geny?
Czy tendencja do tycia istnieje? Różnice w tym, jak ktoś szybko tyje bądź chudnie, mogą zależeć od predyspozycji genetycznych, natomiast nie są one aż tak znaczące. Na efektywność odchudzania lub utrzymywania prawidłowej wagi ciała wpływ mają:
- sen
- uzależnienie od używek (np. kawy, papierosów, alkoholu),
- zawartość masy tkanki tłuszczowej,
- ogólny styl życia (regularny sport, nawet taki najmniejszy).
Zacznij od małych kroków, tak aby się nie zniechęcić! Zauważysz od razu zmiany w swoim samopoczuciu!
Właściwy wskaźnik masy ciała — normy BMI (Body Mass Index)
Wskaźnik BMI, czyli indeks masy ciała — jedna z najpopularniejszych metod do sprawdzania prawidłowej wagi, która opracowana została już w 1832 roku i do dziś stosowana!
Wskaźnik BMI dopasowany jest do płci i wieku. Wzrost i waga to podstawowe parametry do obliczenia prawidłowej masy ciała w kilogramach. Wskaźnik BMI wylicza idealną wagę osób dorosłych. W przypadku osoby dorosłej do około 35 roku życia wyniki przedstawiają się następująco:
- BMI < 18,5 – niedowaga,
- BMI 18,5-24,99 – prawidłowa masa ciała,
- BMI 25-29,99 – nadwaga,
- BMI > 30 otyłość.
Warto jednak pamiętać, że u kobiet z przyczyn biologicznych zwykle występuje większa zawartość tkanki tłuszczowej niż u mężczyzn, którzy z kolei posiadają więcej mięśni.
Jeszcze innym sposobem na wyliczenie, czy nasza waga jest prawidłowa (w przypadku podejrzenia nadwagi) sprawdzić się może zmierzenie obwodu pasa. Obwód powyżej 88 cm u kobiet oraz 102 cm u mężczyzn uważa się za nadwagę.
Kalkulator BMI — jak obliczyć indeks masy ciała?
Jak obliczyć prawidłową wagę? Kiedyś potrzebne były wzory, dziś w kilka sekund otrzymasz gotowy wynik! Aby obliczyć BMI, warto skorzystać z gotowego kalkulatora online. Jest on prosty w obsłudze! Wystarczy podać wzrost oraz aktualną wagę — nie musisz nawet interpretować wyniku, ponieważ nasz robot automatycznie opisze Ci Twoją sytuację!
A jak obliczanie prawidłowej masy ciała wygląda u kobiet w ciąży? W takiej sytuacji należy brać pod uwagę przyrost masy ciała związany z dzieckiem, które kobieta nosi pod sercem. Szacowany przyrost wagi w ciąży przedstawia się następująco:
- do 14 tygodnia waga się nie zmienia,
- od 14 do 20 tygodnia waga rośnie o ok. 2,5 kg,
- od 20 do 30 tygodnia waga rośnie o ok. 5 kg,
- od 30 do 36 tygodnia waga rośnie o ok. 2,5 kg,
- od 36 do 40 tygodnia waga przestaje rosnąć.
Warto regularnie kontrolować swoje BMI, aby utrzymywać idealną wagę, a na dodatek uniknąć dolegliwości i groźnych chorób związanych nadwagą lub niedowagą.
Wahania wagi — przyczyny
Pamiętaj, aby kontrolować wagę ciała zawsze o tej samej porze — najlepiej rano, jeszcze przed śniadaniem! Nie lekceważ wahania wagi, ponieważ mogą one zwiastować lub przeobrazić się w groźne choroby.
Główne przyczyny wahania wagi ciała:
- zaburzenia hormonalne,
- zatrzymanie wody w organizmie — u kobiet zwłaszcza w czasie miesiączki,
- zaparcia i problemy żołądkowo-jelitowe,
- spożycie niektórych produktów, np. nabiału – zakwasza organizm, przez co następuje przyrost masy tkanki tłuszczowej w krótkim czasie.
Przyczyny i skutki zdrowotne nadwagi
Kiedy mamy do czynienia z nadwagą, która prowadzi do otyłości?
- BMI w granicach 30-34,99 to otyłość I stopnia,
- BMI od 35 do 39,99 oznacza otyłość II stopnia,
- BMI powyżej 40 to otyłość III stopnia.
Takie wartości są już bardzo wysokie i wymagają kontaktu z lekarzem, specjalistą ds. żywienia oraz wykonania szczegółowych badań, pod kątem obecności innych dolegliwości i chorób.
Gdy cierpimy na nadwagę, zalecane jest odchudzanie – wprowadzenie w swoje codzienne życie zdrowych nawyków. Nadwaga to stan, który jeśli zamieni się w otyłość, może powodować choroby serca, nadciśnienie, cukrzycę typu 2, problemy z płodnością i wiele innych. Zareaguj w porę!
Niedowaga — ryzyko chorób
Na niedowagę cierpią osoby, których wynik BMI wskazuje mniej niż 18,5. Zwiększa się wtedy ryzyko obciążeń somatyczno-psychicznych. Niska waga ciała powoduje również choroby takie jak: anemia, arytmia (zaburzenia pracy serca, przez to, że jest osłabione), niskie tętno i ciśnienie krwi. Niedowagę może powodować złe odżywianie, ale również choroby nowotworowe, pasożytnicze, metaboliczne oraz zakaźne, typu AIDS i gruźlica.
Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:
Dieta wikinga – co jedli wikingowie? Dieta wikinga – menuDieta 1200 kcal – zasady, przykładowy jadłospis
Redukcyjna dieta 1600 kcal
Dieta 1800 kcal – zasady – efekty
Dieta 2000 kcal – zasady – efekty
Dieta 2500 kcal – zasady – efekty
Dieta wysokobiałkowa – co jeść, jadłospis, jak wpływa na organizm
Co jeść w ciąży – co wolno jeść, a czego unikać
Dieta Dukana – co jeść, przykładowy jadłospis, korzyści zdrowotne
Jedzenie do pracy – 13 propozycji na szybkie jedzenie do pracy