Zielone warzywa są uważane za źródło zdrowia. Kryją w sobie potęgę składników odżywczych, redukują ryzyko chorób, a przy tym świetnie smakują i są niskokaloryczne. Jednym z bardziej niedocenianych produktów jest brokuł. Nie wszyscy wiedzą, że dzięki dużej zawartości witamin i minerałów warzywo to zapewnia wszechstronne korzyści zdrowotne.
Chcesz wiedzieć, dlaczego warto włączyć go do jadłospisu? A może zastanawiasz się nad zamówieniem diety od brokuła, która cieszy się coraz większym powodzeniem wśród osób preferujących zdrowe odżywianie? Jeśli tak, zachęcamy do lektury poniższego tekstu. W jednym miejscu zgromadziliśmy wszystkie najważniejsze informacje na zielonego warzywa, które można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Zapraszamy!
Zobacz też: Niedobór witamin. Jakie są objawy i jak możemy im zapobiegać?
Spis treści:
ToggleBrokuł w diecie – co warto wiedzieć na temat zielonego kuzyna kalafiora? Dlaczego warto wprowadzić to warzywo do jadłospisu?
Nie od dzisiaj wiadomo, że brokuły należą do najzdrowszych warzyw na świecie. Określane mianem zielonego kuzyna kalafiora mają delikatny smak, zawierają niewiele kalorii i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym. Aby odnieść korzyści z ich spożywania, dietetycy zalecają, by jeść je regularnie, od 2 do 3 razy w tygodniu, w porcjach o wielkości od 100 do 200 gramów. Wybierając brokuły, warto sprawdzić, czy nie mają pożółkniętych elementów i odznaczają się jednolitym kolorem.
Zbilansowana dieta zawierająca brokuły może pomóc w utrzymaniu zdrowia, a także prawidłowej masy ciała. Niska kaloryczność tego warzywa sprawia, że świetnie nadaje się dla osób, które dążą do redukcji wagi i zrzucenia nadmiernie nagromadzonej tkanki tłuszczowej. Dzięki diecie brokułowej można wesprzeć pracę układu pokarmowego, poprawić funkcjonowanie jelit i zmniejszyć ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów (w tym raka piersi, prostaty, szyjki macicy, jelita grubego oraz układu oddechowego).
Na czym polega dieta brokułowa? Kto może zdecydować się na jej stosowanie?
Brokułowa dieta dostarcza błonnika, dlatego często jest polecana osobom, które chcą wspomóc trawienie, poprawić pracę układu pokarmowego oraz zrzucić nadprogramowe kilogramy. Warzywo bogate w to naturalne włókno zapewnia też długotrwałe uczucie sytości przy dostarczeniu niewielkiej ilości kalorii. Ponadto jego regularne spożywanie sprzyja naturalnej detoksykacji, wspiera produkcję kolagenu oraz pomaga w utrzymaniu zdrowego układu immunologicznego.
✅ Pozostałe powody, dla których warto rozważyć przejście na dietę brokułową to:
♥ sprawniejsze trawienie,
♥ zdrowe serce,
♥ wzmacnianie odporności,
♥ szybkie odchudzanie,
♥ utrata wagi,
♥ zdrowe włosy,
♥ promienna skóra,
♥ mocne paznokcie.
Brokuły są też bogate we flawonoidy, które mają działanie przeciwzapalne. Z tego względu taka kuracja idealnie sprawdza się też u osób, które zmagają się ze stanami zapalnymi kości czy z dną moczanową. Dieta od brokuła to też świetny wybór w przypadku cukrzyków, ponieważ zawierają związki biologicznie czynne, które regulują poziom cukru we krwi oraz wspomagają pracę trzustki.
Dlaczego powinniśmy jeść brokuły? Co kryje w sobie to niedoceniane zielone warzywo?
Świeże brokuły są prawdziwą skarbnicą składników mineralnych. To nielubiane przez wiele osób zielone warzywo zawiera m.in. potas, sód, magnez, wapń, krzem i cynk. Pierwiastki te odpowiadają za prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, stymulują różnicowanie komórek kościotwórczych, wspierają zdrowe trawienie, a także pomagają w utrzymaniu młodo wyglądającej skóry. Dodatkowo zmniejszają przepuszczalność ścian naczyń krwionośnych, regulują ciśnienie krwi oraz stabilizują pracę wielu narządów wewnętrznych (trzustki, wątroby, płuc, nerek).
Obecna w brokułach witamina C pobudza układ odpornościowy i pomaga zwalczać choroby wywołane przez wirusy oraz bakterie. Ponadto ma istotny wpływ na urodę – odpowiada za stan tkanki łącznej, kondycję ścięgien i stawów, a także za stymulowanie fibroblastów do wytwarzania włókien kolagenowych. Dodatkowo witamina C działa antyoksydacyjnie, przez co pomaga zwalczać wolne rodniki oraz chroni organizm przed nowotworami.
Brokuły, które można spożywać na obiad lub kolację, stanowią też doskonałe źródło luteiny, witaminy K i kwasu foliowego. Luteina reguluje szereg ważnych procesów fizjologicznych związanych m.in. z właściwą pracą narządu wzroku. Witamina K bierze udział w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi, natomiast kwas foliowy pełni podstawową funkcję w rozwoju i rozmnażaniu komórek. Wszystkie te składniki są niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy je regularnie dostarczać z pokarmem, gdyż ich niedobór może być przyczyną wielu problemów zdrowotnych.
Co jeszcze zawierają brokuły? Czym jest i jak działa sulforafan?
Brokuły są bogate nie tylko w liczne witaminy i składniki mineralne. W ich składzie znajduje się też sulforafan – organiczny związek chemiczny z grupy izotiocyjanianów, który jest silnym przeciwutleniaczem. Ta aktywna biologicznie substancja wykazuje szereg korzyści zdrowotnych. Poza tym, że neutralizuje wolne rodniki i stymuluje układ odpornościowy do zwalczania chorobotwórczych patogenów, uczestniczy też w wytwarzaniu enzymów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie jelit i oczyszczanie organizmu z metali ciężkich. Dodatkowo sulforafan wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i antynowotworowe. Liczne badania wskazują, że regularne spożywanie tego związku fitochemicznego może poprawiać zdrowie mitochondriów i wpływać na aktywację genów związanych z procesem apoptozy.
Czy jedzenie brokułów może wspomóc redukcję wagi? Jak jeść te zielone warzywa, by dostarczyć organizmowi cennych składników?
Do jadalnych części tego zielonego warzywa zalicza się nie tylko kwiaty, ale także liście, łodygi oraz kiełki. Aby brokuły zachowały swoje wartości odżywcze, najlepiej jeść je na surowo. Świetnie sprawdzą się np. jako dodatek do sałatek, kanapek lub zdrowego koktajlu. Skład soku można urozmaicić, dodając np. limonkę, pomarańczę lub cytrynę. Taki napój jest smaczny, całkowicie naturalny i bogaty w liczne substancje biologicznie czynne.
Podczas przygotowania posiłków warto zwrócić uwagę, aby nie dopuścić do rozgotowania brokułów. Najlepiej gotować je w wodzie od 2 do 5 minut, aby były delikatnie chrupiące. Dzięki temu nie stracą cennych witamin, minerałów i glukozynolanów. Brokuły można też smażyć w niskiej temperaturze. W ten sposób można je przyrządzać maksymalnie do 3 minut, aby nie straciły cennych makroelementów. Ponadto te zielone warzywa nadają się do blanszowania. Decydując się na ten sposób obróbki termicznej, należy zwrócić uwagę, aby temperatura wody, w której są zanurzane różyczki, nie przekraczały 76 stopni Celsjusza.
Chcesz przejść na dietę brokułową, by oczyścić organizm i wysmuklić sylwetkę? Postaw na catering dietetyczny i zamów zestaw zdrowych posiłków z dostawą do domu!
Duża zawartość błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów sprawia, że brokuły powinny znaleźć się w diecie każdej osoby preferującej zdrowy styl życia. Te zielone warzywa zawierają witaminę C, magnez, wapń, krzem, cynk i sulforafan, który jest silnym przeciwutleniaczem i wykazuje działanie antynowotworowe. Dzięki temu, że nie są kaloryczne, świetnie nadają się dla osób dbających o wagę. Podczas diety brokułowej zaleca się spożywanie minimum jednego posiłku z tym warzywem.