Dieta lekkostrawna – co jeść?

Borykasz się ze wzdęciami i wiecznym uczuciem pełności? Z czym kojarzy Ci się lekkostrawność? W pierwszym momencie można pomyśleć o diecie, która będzie się łatwo trafić i takie właśnie jest jej zadanie. Kiedy nasz układ pokarmowy z różnych względów nie jest w stanie trawić produktów, które dłużej zalegają w żołądku lub jelitach, możemy wtedy mówić o diecie ukierunkowanej na lekkostrawność. Tego typu dieta jest dedykowana osobom, które nie tylko odczuwają dolegliwości ze strony układu pokarmowego, ale także osobom, które chcą zlikwidować uczucie ciężkości od momentu odejścia od stołu. Tradycyjna kuchnia polska nie należy do lekkostrawnej. Koronne dania są obfite w tłuszcz oraz zboża, których jakość znacznie się różni od tej, którą pamiętają nasi przodkowie. Jadłospis diety lekkostrawnej nie jest dedykowany celom sylwetkowym, lecz dzięki manipulacji deficytem lub nadwyżką kaloryczną można osiągnąć konkretną wagę.
Dieta lekkostrawna – co jeść?

Dieta lekkostrawna jest też niezwykle ważna w życiu seniora. Jeśli jesteś po 60-stce i nadal czujesz się dobrze po zjedzeniu po jakiejkolwiek potrawy, jesteś szczęściarzem. Nie oznacza, że Twoje jelita oraz żołądek na tym nie cierpią. Zdecydowanie daleko im do kondycji układu pokarmowego młodych osób, które zazwyczaj są w stanie strawić bardzo wiele ciężkostrawnej i przetworzonej żywności. Dieta lekka nie tylko zakłada wyeliminowanie produktów ciężkostrawnych, ale również zmusza do regularności przyjmowania pokarmów, aby nie utrudniać pracy Twojemu brzuszkowi.

Dlaczego dieta leJeśli każdego dnia towarzyszy Ci uczucie ciężkości, to zdecyduj się na lekkostrawną dietę! Zaproponuj ją także rodzicom i dziadkom. KLIKNIJ!kkostrawna jest ważna u osób starszych?

Lekkość oraz systematyczność posiłków pomaga złagodzić lub zadziałać leczniczo na dolegliwości przewodu pokarmowego. Małe i częste posiłki przygotowane z lekkich składników mogą znacząco wpłynąć na poprawę samopoczucia. Z doświadczenia na pewno wiesz, że Twoim znajomym lekarz zabronił jedzenia niektórych produktów lub potraw, ponieważ mają pogarszający wpływ na stan zdrowia. Jedni mają problem z układem pokarmowym, a jeszcze inni borykają się ze zbyt wysokim cholesterolem. Sprawdź, czym polega dieta na cholesterol co jeść? Przepisy. W zależności od dolegliwości lekarze zalecają odpowiednią dietę całkowicie eliminacyjną lub ograniczającą pewne produkty do sporadycznego spożycia. Seniorzy nie są także zazwyczaj osobami aktywnymi fizycznie. Renta lub emerytura naturalnie powodują bardziej siedzący tryb życia, co również ma znaczący wpływ na jakość traktu trawiennego.

W diecie lekkostrawnej możesz być pewien obecności wszystkich składników odżywczych, oczywiście, jeśli jest odpowiednio zbilansowana. Nie musisz się obawiać żadnych niedoborów z powodu eliminacji pewnych produktów z diety. Na szczęście wiele witamin i minerałów można czerpać z różnych grup produktów.

Powody, aby zastosować dietę lekkostrawną u seniora

Z racji wieku, wiele procesów w Twoim ciele zwalnia lub całkowicie się zmienia. Zastanawiając się nad przejściem na dietę lekkostrawną, powinieneś wziąć pod uwagę kilka istotnych aspektów, które mogą okazać się kluczowe podczas podejmowania decyzji. U osób starszych naturalnymi zjawiskami są:

  • spadek metabolizmu – z wiekiem spada przyswajalność głównie węglowodanów i tłuszczów;
  • mniejsza produkcja śliny i enzymów trawiennych, co oznacz pogorszenia traktu trawiennego;
  • gorsza praca jelit, żołądka oraz przełyku – częstszym zjawiskiem są zaparcia i wszelkiego rodzaju problemy z niestrawnością;
  • zwiększone zapotrzebowanie na witaminy i minerały, czyli należy zwiększyć podaż warzyw, owoców i błonnika;
  • mniejsza ilość kosmków jelitowych – kosmki pełnią bardzo ważne funkcje. Ich zanikanie prowadzi do pogorszenia perstatyki jelit oraz ograniczenia wchłaniania składników odżywczych.

Każdy senior ma różne problemy zdrowotne. Nie jest możliwe wprowadzenie jednej diety, która będzie uniwersalna dla wszystkich, dlatego najlepiej omówić temat diety z lekarzem prowadzącym, a następnie skonsultować zbilansowanie posiłków z dietetykiem. Dietetyk powinien poinformować pacjenta, że potrzebuje on mniej kalorii w ciągu dnia niż osoba dorosła.

Dieta lekkostrawna w praktyce

Zmiana diety z początku wymaga samozaparcia i dyscypliny, ponieważ każda zmiana wymaga czasu, zanim przerodzi się w nawyk. Z czasem wiele czynności będziesz wykonywał z przyzwyczajenia i nie będziesz musiał pamiętać o zasadach, ponieważ staną się one dla Ciebie zupełnie naturalne. Lekkostrawna dieta nie wymaga specjalnego przygotowania, lecz bardziej zmiany nawyków przyrządzania posiłków, pamiętania o jedzeniu w określonych porach oraz unikaniu produktów, które Ci szkodzą. Przede wszystkim te kilka zasad powinno stać się Twoją codziennością:

  • Jedz mniej i częściej – przygotuj sobie 5 lub 6 posiłków na każdy dzień;
  • Pilnuj, aby jeść co 3 – 4 godziny;
  • Posiłki odgrzewane nie są Twoim sprzymierzeńcem. Powinny Cię interesować wyłącznie świeżo przygotowane dania;
  • Nie spiesz się i dokładnie przeżuwaj. Pokarm powinien trafić do żołądka możliwie jak najbardziej pogryziony;
  • Ostatni posiłek zjedz nie później niż 3 godziny przed snem;
  • W ciągu dnia pij dużo wody, ale unikaj dużej ilości płynów podczas spożywania posiłku.

Samo przygotowywanie posiłków, a szczególnie obiadów, pełni bardzo ważną funkcję. Wszyscy smakosze smażonych potraw będą musieli się pożegnać ze smażeniem. Najlepszym wyborem będą dania gotowane, duszone na parze oraz pieczone w folii i pergaminie. Potrawy smażone są ciężkostrawne i wymagają dużego wysiłku ze strony układu pokarmowego do strawienia takiego dania, a nie taki jest cel diety lekkostrawnej.

Co jeść na diecie lekkostrawnej?

Jakiekolwiek produkty musisz wyeliminować, to z pewnością Twój lekarz się zgodzi ze stwierdzeniem, że powinieneś wyrzucić z diety jedzenie wysoko przetworzone, słodycze, alkohol oraz znaczne ilości kawy. Te dania i produkty nie są wskazane nawet w diecie młodego i zdrowego człowieka. Ogromnym krokiem naprzód będzie zmiana porannej kawy na wodę z cytryną (jeśli nie ma przeciwskazania od lekarza co do spożywania cytryn). Kawa będzie miała największe znaczenie u osób, które zmagają się z nadciśnieniem. Produkty najlepiej podzielić na dozwolone i zabronione. Powieszenie takiej ściągawki na lodówce z pewnością ułatwi przygotowywanie potraw oraz listy zakupów.

Należy przy tym pamiętać, że poniżej przedstawiony podział jest uogólniony. Powinieneś go skonsultować z lekarzem lub zwyczajnie dopasować pod produkty, które lekarz w Twoim przypadku uznał za niedozwolone.

Produkty wskazane

Na tej liście znajdują się produkty, które są powszechnie uznawane za lekkostrawne. Jeśli któregoś z nich nie wolno Ci jeść, to po prostu go pomiń lub nie wypisuj w swojej ściągawce. Do dozwolonych produktów należą:

  • Produkty zbożowe: pieczywo pszenne czerstwe (jeśli nie ma przeciwwskazań do spożywania glutenu), ryż, kasza manna, kasza jaglana, drobne makarony i płatki owsiane;
  • Nabiał: jajka na miękko, jogurt naturalny, biały ser, maślanka, chudy twaróg;
  • Mięso: chude mięso – kurczak, indyk, cielęcina;
  • Ryby: dorsz i sandacz;
  • Warzywa i owoce bez skórki i pestek;
  • Tłuszcze: masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek;
  • Przyprawy: cynamon, lubczyk, koperek, pietruszka, kminek, majeranek, bazylia, rozmaryn, gałka muszkatołowa;
  • Napoje: woda mineralna i źródlana niegazowana, kompot bez cukru, herbata i kawa zbożowa w niewielkich ilościach, soki naturalne bez dodatku cukru.

Dozowolone są także zupy na obiad. Nie powinny one zawierać dużej ilości śmietany, np. barszcz zabielany.

Produkty niedozwolone na diecie lekkostrawnej

Produkty niewskazane na diecie lekkostrawnej są dokładnym przeciwieństwem produktów dozwolonych. Aby trzymać się założeń diety lekkostrawnej, zaleca się unikanie poniższych produktów:

  • Zboża: pieczywa ciemne, na zakwasie oraz kasze gruboziarniste, grube makarony;
  • Produkty mleczne: Sery żółte, długo dojrzewające, pleśniowe;
  • Mięso: tłuste mięsa i wędliny;
  • Ryby: tłuste ryby;
  • Warzywa i owoce: unikanie roślin strączkowych i kapustnych, śliwki, gruszki, surowe produkty;
  • Tłuszcze: unikanie wszelkich potraw smażonych;
  • Przyprawy: ostre przyprawy, które drażnią żołądek i błony śluzowe jelit;
  • Słodycze: wszystkie słodycze kupne. Na podwieczorek powinieneś wybierać naturalne zamienniki, najlepiej zrobione przez Ciebie z produktów dozwolonych;
  • Napoje: napoje gazowane, duże ilości kawy i herbaty, alkohol.

Przygotowywane potrawy powinny być przyjazne dla przewodu pokarmowego. Śniadanie powinieneś zjeść około godzinę po przebudzeniu. Najlepiej stworzyć sobie swój własny jadłospis przy pomocy dietetyka. Posiłki powinny zawierać białko, węglowodany oraz zdrowe tłuszcze, które powinny zostać wkomponowane w dzienne zapotrzebowanie kaloryczne. Dieta lekkostrawna ma za zadanie przekonać pacjenta do gotowania w sposób lekki, a same zasady jej prowadzenia są dość proste. Prawidłowo prowadzona dieta lekkostrawna nie wymaga jedzenie konkretnych dań, lecz bardziej poprawia higienę jedzenie.

Nie martw się, gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu, z większą ilością błonnika, a także gotowanie w wodzie może przynieść wspaniałe rezultaty. Z początku może się to wydawać skomplikowane, lecz w miarę poprawy zdrowia, odczujesz, że to była decyzja, która znacznie poprawiła komfort Twojego życia. Więcej energii, brak wzdęć i problemów z wypróżnianiem z pewnością będzie najlepszym wynagrodzeniem.

dieta lekkostrawna

Sprawdź najpopularniejsze wpisy na blogu:

Dieta wikinga – co jedli wikingowie? Dieta wikinga – menu
Dieta 1200 kcal – zasady, przykładowy jadłospis
Redukcyjna dieta 1600 kcal
Dieta 1800 kcal – zasady – efekty
Dieta 2000 kcal – zasady – efekty
Dieta 2500 kcal – zasady – efekty
Dieta wysokobiałkowa – co jeść, jadłospis, jak wpływa na organizm
Co jeść w ciąży – co wolno jeść, a czego unikać
Dieta Dukana – co jeść, przykładowy jadłospis, korzyści zdrowotne
Jedzenie do pracy – 13 propozycji na szybkie jedzenie do pracy

Najnowsze wpisy

Social Media